Министерството на земеделието, храните и горите има готовност да удължи

...
Министерството на земеделието, храните и горите има готовност да удължи
Коментари Харесай

Кампанията за директните плащания на фермерите може да се удължи до 22 май

Министерството на земеделието, храните и горите има подготвеност да удължи периода на акцията за директни заплащания с една седмица. Крайният период на акцията е 15 май.
Всяка година публично акцията започва на 1 март, само че действително обработката на документите стартира месец-два по-късно. Винаги казусът е еднакъв – компанията, която поддържа системата ИСАК или не е определена, или пък има някакъв проблем със системата, написа Mediapool.
Кампания 2019 не направи изключение от това предписание. Документи можеха да се подават от 1 март, само че заявките на фермерите не можеха да бъдат завършени. Така действително обработката на документите стартира в седмицата преди Великден – към 23 април, т.е. даже с удължаването на периода общинските служби за " Земеделие " ще разполагат единствено с един месец. Това води до напрежение и големи опашки от фермери.
Според Министерство на земеделието и храните повода за закъсненията е в наложителна регистрация на правни учредения за прилагане на земеделските земи. Те бяха въведени през 2015 година През първите години на използване беше очакван период до 15 февруари за регистрация на документите, доказващи съществуването на правни учредения.
Представянето на забележителен брой документи в края на периода водеше до несъмнено закъснение в регистрацията и обобщаването на правните учредения и предаването им на Държавен фонд " Земеделие " – Разплащателна организация за потребление при продаването на заявки за подкрепяне, се споделя в отговора на МЗХГ до електронната медия.
През 2018 година срокът за вписване на правни учредения беше продължен до края на интервала за подаване на заявки за подкрепяне.
През актуалната година закъснение в предаването на систематизирана информация по отношение на записаните правни учредения беше провокирано от закъснение в провеждането на социална поръчка за създаване на модул за връзка сред софтуера за регистрация на правните учредения и ИСАК на Разплащателната организация, се споделя в отговора на Министерство на земеделието и храните.
Към 11 часа на 13 май са подадени 93 100 заявки по акцията за директни заплащания 2019 година Общата обрисувана повърхност е към 3.6 млн. хектара (36 млн. дка). Данните са съпоставими към същата дата на предходната година, показват от Министерството на земеделието.
Независимо че акцията върви към привършване, Министерството на земеделиетоима подготвеност за удължаването ѝ с 1 седмица до 23 май, се споделя в известието.
Удължаването ще бъде допустимо, откакто излезе регламентът за дерогация от правилник за осъществяване (ЕС) №809/2014 във връзка с крайния период за подаване на единното заявление за 2019 година Той се чака да бъде подписан и оповестен до 15 май в Официалния вестник на Европейския съюз, прецизират от Министерство на земеделието и храните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР