Министерството на здравеопазването за пореден път показа двойния си аршин

...
Министерството на здравеопазването за пореден път показа двойния си аршин
Коментари Харесай

Коледен подарък за Александровска болница

Министерството на опазването на здравето за следващ път сподели двойния си критерий към ръководените от него 65 лечебни заведения с държавно присъединяване. Спешната болница " Пирогов " няма просрочени отговорности, само че министър Христо Хинков искаше да уволни шефа й сякаш за неприятни финансови резултати, а в действителност по искане на екипа си в министерството, които са някогашни чиновници на " Пирогов ". Директорът на " Майчин дом " години наред беше, а облагата й е съизмерима с дребна част от заплатата му, само че в този случай министърът приема умерено, че някой получава пари " наднормено " по неговите думи.

Изглежда, че проф. Хинков приема за обикновено просрочените отговорности и тежкото финансовото положение на най-старата университетска болница " Александровска " в София и министерството не престава да й прави дарове, без да има каквито и да било забележки към ръководството й. Точно преди Коледа, болничното заведение получи от министерството близо 3.5 млн. лева, с цел да си купи нов уред СПЕКТ-КТ, който се употребява за диагностика на работата на цели системи в човешкото тяло - да вземем за пример костната или функционалността на бъбреците, в това число и на онкологични болести.

Мотивите, с които министерството отпуска средствата навръх тази болница, а не на някоя друга нуждаеща се, са меко казано странни. Сред тях се чете, че защото болничното заведение не е могла да усвои изцяло отпуснатия от страната заем от 35 млн. лева и е върнала над 1 млн. от тях, то й се поставят нови пари, с цел да прави покупки с тях и да си заплати просрочените отговорности. " Александровска " към този момент получи от служебния кабинет 5 млн. лева, като с част от парите купи противоречиви откъм нужда артикули - да вземем за пример респиратори тъкмо в края на ковид-пандемията.

Реклама
През третото тримесечие болничното заведение има общо 22.730 млн. лева отговорности, от които 5.927 млн. са просрочени. Това я подрежда на едно равнище с най-затъналите държавни лечебни заведения в Ловеч, Враца и болница " Лозенец ".
Безцелно скупчване на инсталация
Безцелното скупчване на инсталация без тактика дали в дадена болница ще се построява център, да вземем за пример за лекуване на онкозаболявания, без икономическа аргументация и без отчитане на натовареността на апаратурата и на какво място се намират постройките, в които тя се обитава, продължава да бъде част от политиката на министерството. Например, в " Александровска " СПЕКТ-КТ сега се намира в една от постройките на медицинския факултет и надалеч от главните здания на болничното заведение. По същия метод скенерът, ядрено-магнитният резонанс и ПЕТ-скенерът се намират също в обособена постройка, до която пациентите стигат пешком или с колички. Отделно от това, тази постройка е ситуирана тъкмо до болничния инсинератор, в който се унищожават болнични боклуци и от време на време целият двор е зарит с чували.

В допълнение, през тази година стана ясно, че изискванията, в които в болничното заведение се създават радиоизотопите за ПЕТ-скенера - високи температури през лятото и ниски през зимата, не са положителни. Освен това няма вентилация и процесът не дава отговор нито на нормативите за произвеждане на медикаменти, каквито са радиофармацевтиците, нито на нормите за здравословен труд. Работещите в циклотрона подадоха сигнал до здравния министър проф. Хинков, само че сигналът се върна за разглеждане назад в болничното заведение. Част от подателите на сигнала се отхвърлиха от него, а една от подателките - Христина Попсавова, беше пенсионирана, откакто се върна от болнични. Тъй като това е разпра със сигнализиращо лице по новия закон за хората, подаващи сигнали, тя има право на отбрана от страната, тъй като е разкрила неправда и е била освободена поради това.

Реклама Защо министерството отпуска пари?
Здравното министерство предлага държавното управление да му отпусне средства, които да даде на " Александровска ", с цел да си купи нов уред за еднофотонна емисионна томография/компютърна томография SPECT/CT. Целта е да бъде сменен остарелият, който е морално стар и дава отклонения в работата си. С отпуснатите средства ще се усили и капиталът на болничното заведение.

Според ведомството, инвестицията ще докара до повече доходи и възстановяване на финансовото положение на лечебното заведение.

Отделно от това, ведомството предлага на държавното управление на болничното заведение да бъде провиснал нов заем от най-малко 1.5 млн. лева, с цел да покрие просрочените си отговорности, което не е съумяла да направи досега.
Това ли е най-хубавото решение
По информация на " Капитал " съветникът на премиера доктор Петър Грибнев е изразил съществени опасения за адекватността на мениджърското решение на шефа на болничното заведение и е показал като претекст тежкото финансово положение на болничното заведение, насъбраните нови задължения и неналичието на аргументация за покупка на апаратурата, откакто неотдавна със средства от страната беше платен компютърен томограф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР