Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение

...
Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение
Коментари Харесай

МЗ започва кампания срещу тютюнопушенето

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ предизвикват акция във връзка Международния ден без тютюнев пушек – 21 ноември 2019 година под мотото: " Спри в този момент за крепко бъдеще на децата си ".

Министерство на здравеопазването, сътрудници и известни лица приканват на този ден всеки пушач да постави началото на отричане от тютюнопушенето в името на личното си здраве, както и на здравето на фамилията и околните си. Тази година акцията е подкрепена от лекаря и артист Наум Шопов и от артиста Константин Белчев, които ще насочат послания в обществените мрежи.

В рамките на самодейността, в цялата страна са проведени прояви против тютюневата взаимозависимост, както и действия, ориентирани към мотивация на дейните пушачи за отричане на цигарите.

Първи сме по тютюнопушено в Европа

Според данни от направения от Европейската комисия " Здравен профил за България “, 2017 година, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем 7 процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. Не по-малко от 28% от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35%) мъже, пуши всекидневно. Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни: разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21%, след Хърватия), а при 15-годишните девойки – 30% са постоянни пушачи – най-високото ниво в Европейски Съюз. Съгласно оценките на Световната банка цената, която заплаща здравната система на дадена страна за следствията за здравето от използването на тютюневи произведения, съставлява сред 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен артикул на другите страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР