Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се създаде ограничителен списък

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се създаде ограничителен списък
Коментари Харесай

МЗ предлага ограничителен списък за износ на лекарства при недостиг

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се сътвори ограничаващ лист за медикаменти, които няма да може да бъдат изнасяни от страната, в случай че е установен дефицит на българския аптечен пазар. Това се показва в план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, оповестен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

Ограниченията засягат лекарства от Позитивния лекарствен лист и търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за желанието си за експорт.

Лекарства от листата ще могат да се изнасят в чужбина, когато в период от 5 работни дни от постъпване на уведомлението, ИАЛ не издаде заповед за ограничение на износа. В плана се планува да бъдат осъществявани инспекции на търговци на едро, в случай че има закъснение или отвод от тяхна страна да изпълнят поръчки на 5 разнообразни аптеки в границите на един месец за доставка на медикамент. Предвижда се завишаване на размера на глобите за търговци на едро и за аптеки, извършващи нерегламентирана търговия с медикаменти, включени в ограничаващия лист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР