Министерството на здравеопазването и здравната каса са осъдени да платят

...
Министерството на здравеопазването и здравната каса са осъдени да платят
Коментари Харесай

МЗ и НЗОК са осъдени да платят 100 000 лв. за отказ за лечение в чужбина

Министерството на опазването на здравето и здравната каса са наказани да платят 100 000 лева обезщетение на родителите на дете, на което е отказано лекуване в чужбина. Решението е на Пловдивския административен съд, който е гледал делото наново. Преди 3 години различен състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лекуване на деца да обезщетят родителите, само че решението беше анулирано от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите приеха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е приемник на закрития Фонд за лекуване на деца.

През 2008 година детето е било диагностицирано с остра лимфобластна левкемия, когато е било на година и половина. Лекувано е в България, реализирана е ремисия, само че заболяването рецидивира. Започва нова химиотерапия, като задачата е следваща трансплантация на стволови кафези, като донор е сестрата на детето. Родителите аплайват пред Фонда за лекуване на деца през 2011 година за лекуване отвън България, само че им е отказано, защото фондът е счел, че откакто има обезпечен донор, лекуването може да се извърши у нас. Семейството стартира дарителска акция и отпътува за Италия, само че детето умира през 2012 г. 

Родителите подават тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация и тя взема решение, че дискриминация има, защото фондът е пратил друго дете със същата диагноза с чужбина, защото то е нямало фамилно съчетаем донор и е счетено, че трансплантацията у нас би била рискова. Затова фондът праща другото дете в непознати клиники с по-голям опит. Според КЗД това съставлява дискриминация по симптом " персонално състояние ".

Съдът удостоверява решението на комисията, което също по този начин гласи, че Министерството на здравеопазването е трябвало да сътвори условия за повишение качеството на лекуването на децата с онкохематологични болести у нас. " Следва страната да реализира спомагателни, с изключение на към този момент подхванатите дейности, посредством които да се подсигурява, че в Република България е налице център, който дава отговор на най-високите стандарти в региона на трансплантацията на стволови кафези и който би могъл с идентичен триумф като този на реномираните международни центрове да лекува съответните болести ", написа КЗД. Комисията и съдът считат, че Министерство на здравеопазването не е изпълнявало личната си стратегия за развиване на трансплантациите на стволови кафези, която планува усъвършенстване на това лекуване, и по този начин не е основана опция трансплантацията и на другото дете да бъде осъществена у нас, вместо да бъде пращано в чужбина.

Затова съдът приема исковете на двамата родители за основателни и присъжда обезщетение по 50 000 лева на всеки от тях. Парите заедно със законната рента от 2013 г. досега трябва да се изплатят солидарно от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса в качеството й на приемник на Център " Фонд за лекуване на деца ". 

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд.

 

НОВО НАЧАЛО

Макар от април фондът да е част от здравната каса, проблемите с лекуването на деца не престават. Първият по-голям скандал, откогато НЗОК се зае с тази активност, още веднъж беше поради лекуването на дете с онкохематологично заболяване. Оказа се, че поради тромави процедури и нормативни актове ИСУЛ чака с месеци да си получи от касата парите за лекуване на дете с левкемия. Проблемът е с така наречен нерегистрирани медикаменти, които постоянно са за базова терапия, само че не се внасят у нас поради прекомерно ниски цени. Родителите на деца с онкохематологични болести от дълго време упорстват въпросът да бъде решен и тези препарати да се обезпечават по-лесно, а от Министерство на здравеопазването още не са подхванали промени в тази посока. Затова и родителите са насрочили митинг в четвъртък.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР