Министерството на здравеопазването и НЗОК подкрепят изменението в Закона за

...
Министерството на здравеопазването и НЗОК подкрепят изменението в Закона за
Коментари Харесай

МЗ и НЗОК подкрепят безплатното лечение на редки болести и за навършилите пълнолетие

Министерството на опазването на здравето и НЗОК поддържат изменението в Закона за здравето, с което се регламентира възнаграждение за продължение на към този момент стартирано лекуване с лекарствени артикули и храни за специфични медицински цели при пациенти с редки болести след навършване на пълноправие. Това излиза наяве от мненията към  който ще бъде гледан през днешния ден на първо четене в парламентарната здравна комисия.

Според мнението на Министерството с оферти законопроект ще се подсигурява непрекъснатост на лекуването на засегнатите от редки заболявания лица, за които в границите на наложителното здравно обезпечаване в този момент не могат да бъдат обезпечени нужните им лекарствени артикули и храни за специфични медицински цели. От Министерство на здравеопазването оферират няколко публицистични ремонти, с които да бъде съобразено определението за „ храни за специфични медицински цели “, въведено от Европейския парламент и Съвета на Европа.

От Здравната каса пък напомнят, че сега опция за цялостно възнаграждение на лекуването на пълнолетни лица от държавния бюджет е обезпечено за онкологични и онкохематологични болести, което е почнало преди навършване на 18-годишна възраст.

„ Към сегашния миг не съществува правна опция за заплащането на лекуването на пациенти с редки болести с лекарствени артикули и диетични храни за специфични медицински цели отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, почнало преди навършване на 18 годишна възраст да продължи след навършване на тази възраст “, споделят от Касата.

От неправителствената организация „ Общност Мостове “ обаче показват, че смяната ще обхване дребна група хора, а доста други ще останат дискриминирани, защото смяната се отнася единствено за деца, които към този момент се лекуват по реда на Наредбата за медицински услуги отвън обсега на здравното обезпечаване.

От организацията оферират текст, който да подсигурява възнаграждение на лекуване отвън наложителното здравно обезпечаване за навършили 18 години, без значение по кое време е зародило болестта им, и обхващащ и хората с редки форми на постоянно срещани болести.

На днешното си съвещание парламентарната здравна комисия ще прегледа на първо четене и, импортиран от Министерски съвет в края на октомври 2023 година

Припомняме, че със законопроекта се дават пълномощия на министъра на опазването на здравето за стартиране на пазара и/или в деяние на произведения без оценено сходство, само когато следва да се отбрани ползата на публичното здраве или сигурността и здравето на пациентите.

Сред промените са още определянето на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за народен способен орган по използването на два регламента на Европейски Съюз, които дават опция на страните членки да ползват национални разпореждания по отношение на изискванията и реда за осъществяване на дистрибуция на медицински произведения и произведения за ин витро диагностика.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР