Министерството на здравеопазването е набелязало пет възможни терена за изграждането

...
Министерството на здравеопазването е набелязало пет възможни терена за изграждането
Коментари Харесай

МЗ проучва пет терена за детската болница

Министерството на здравеопазването е набелязало пет вероятни терена за построяването на Националната детска болница, които сега се изследват. Това оповестиха за Mediapool от ведомството. Министерството се въздържа да заяви кои са съответните терени на този стадий. По всяка възможност те включват и до момента обсъжданите – в карето на Александровска болница и на територията на болница “Лозенец “. Очаква се след края на изследването да бъде извършено публично разискване по въпроса със заинтригуваните страни.

Проучването на петте терена е предоставено на компания “Тераконсулт “ ЕООД със притежател Кънчо Паскалев, на която Министерство на здравеопазването е възлагало и други действия в региона на строителството като авторски контрол при модернизацията на незабавни отделения в страната. Договорът с “Тераконсулт “ е на стойност 17 800 лв. без Данък добавена стойност. Договорът е подписан на 14 юни и е със период на изследването 30 календарни дни.

Със заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова на 24 януари тази година беше основана работна група от специалисти, която трябваше да проучва до момента предприеманите дейности по плана за национална детска болница и да начертае стъпки за продължаването му.

От Министерство на здравеопазването оповестиха за Mediapool, че работната група към момента не е завършила своята активност, в това число във връзка с идните дейности по построяването на детската болница.

На този стадий не е ясно и дали Министерство на здравеопазването ще приключи съществуващия контракт за построяването на детската болница с обединяването " Детско здраве ", включващо компании от групата на " Главболгарстрой ".

Министерство на здравеопазването има подписан контракт с тях на стойност близо 100 млн. лв., като планът се ръководи от държавна капиталова компания.

Преди ден от Министерство на здравеопазването оповестиха, които са засекли непозволено провиснал задатък в размер на 9.2 млн. лв. и други нарушавания, които са предадени на прокуратурата.
Прокуратурата проблема с детската болница, откакто през лятото на предходната година.

Освен че е предала резултатите от новата инспекция на прокуратурата, актуалният министър Асена Сербезова е сменила и управлението на държавната инвестицонна компания.
Новото управление на капиталовата компания е почнало юридически и стопански разбор на контракта с " Главболгарстрой " " с оглед да бъдат оптимално предпазени ползите както на държавната компания, по този начин и на детското опазване на здравето ". Очаква се в къси периоди новото управление на " Здравна капиталова компания за детска болница " да показа съответни оферти в тази посока на здравния министър, допълниха от Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР