Министерството на вътрешните работи е поискало от Интерпол червената бюлетина,

...
Министерството на вътрешните работи е поискало от Интерпол червената бюлетина,
Коментари Харесай

МВР не иска Интерпол да публикува червената бюлетина за Божков

Министерството на вътрешните работи е поискало от Интерпол алената бюлетина, с която се търси Васил Божков, да не бъде оповестена на уеб страницата на интернационалната полицейска организация. Това обясниха за " Сега " оттова на въпрос за какво фотографията на хазартния предприемач не е на интернет страницата, както в други случаи на търсени лица.

" Ако алената бюлетина не е на обществения уебсайт на Интерпол, значи такава бюлетина не е издавана за съответния човек или страната, която е отправила настояването за търсене, е поискала тя да бъде налична само за останалите органи на реда ", написа в отговора на интернационалната организация.

Институциите у нас обаче се оплетоха в обяснението си за скритата бюлетина. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева заяви пред " Сега ", че въпросът за Интерпол е към вътрешното министерство. От силовото ведомство пък дадоха отговор, че Васил Божков е разгласен за интернационално търсене, а какво ще бъде на уеб страницата е политика на Интерпол, върху която не могат да въздействат.

" Когато полицията в някоя от 194-те страни в Интерпол показа информация до Генералния секретариат в Лион, тази информация остава благосъстоятелност на съответната страна. В тази връзка следва да Ви посъветваме да се свържете с националните управляващи на страната, която мислите, че е поискала алената бюлетина ", показват от своя страна от Интерпол.

Загадка е защо българската страна не желае Васил Божков да бъде на уеб страницата на интернационалната организация. Там от години е някогашният банкер Цветан Василев, който през 2014 година избяга в Сърбия поради банкрута на КТБ. Оттогава прокуратурата упорства за неговата екстрадиция, само че западната ни съседка отхвърля. Преди година Интерпол даже влезе в несъгласие с Министерство на вътрешните работи и прокуратурата у нас по случая с Василев.

Организацията изненадващо анулира бюлетините, издадени срещу неговите съпруга и щерка. " Централата на Интерпол е открила, че интернационалните заповеди за арест са издадени в нарушаване на Правилника на организацията, защото няма данни за закононарушение ", твърди Василев.

От прокуратурата тогава признаха, че са уведомени за това решение на Комисията за контрол на данните на Интерпол, взето на 30 януари 2019 година, само че са го обжалвали. Към днешна дата имената на съпругата Антоанета Василева и на дъщерята Радосвета Василева ги няма на уеб страницата.
Интерпол смъкна от търсене брачната половинка и дъщерята на Цветан Василев
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР