Министерството на вътрешните работи е извършило с разрешение на съда

...
Министерството на вътрешните работи е извършило с разрешение на съда
Коментари Харесай

МВР удари ловната дружинка на Борисов

Министерството на вътрешните работи е направило с позволение на съда претърсвания в парцели на някогашния началник в горското в Шумен Бейзат Яхя, научи „Сега“. Мъжът е досегашен деятел на Движение за права и свободи и доближен до някогашния министър председател Бойко Борисов. Неговият наследник Илтер Бейзатов, който сега е народен представител от ГЕРБ, е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство „Паламара“, където Борисов обичаше да ловува.

При претърсванията са открити 14 ловни пушки, револвер, ловни титли – меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол. В един от парцелите са открити документи за продажба на държавни парцели, за които се допуска, че са закупени от подставени лица. Обиските са осъществени в границите на дело за пране на пари.

„Сега“ разгласява няколко следствия за обичаното на Борисов ловно стопанство „Паламара“ и дългогодишния началник в Североизточното държавно дружество Бейзат Яхя. Той беше освободен от съвета на шефовете на горското по време на първия длъжностен кабинет на Румен Радев. През 2020 година ловният парк продаде вкусен имот от 12 дка, върху който са издигнати три солидни здания с обща повърхност 842 кв. м., за едвам 83 200 лева Оказа се, че фирмата-купувач „Еколес Венец“ ЕООД е дължала на съображение контракт за паричен заем 162 800 лева на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който дефинира първична цена на имота от 81 300 лева, е директно обвързван с Яхя. И двамата са в управата на сдружението „Ловно-рибарско сдружение „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, народен представител от ГЕРБ.

Също по този начин държавното дружество „Паламара“ е сключило 15-годишен контракт за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто притежател е функционер на придвижването на Доган. Наемодателят – компанията „Б-НАС“ ЕООД се има от Назиф Ахмед Сейфула, дълготраен член на Движение за права и свободи. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на „Б-НАС“ пристройка в същата постройка, която „Паламара“ наема. Справка в имуществената декларация на Яхя сподели, че и тази компания дружно с физическото лице са били в негов дълг. Дружеството „Б-НАС“ е дължало на Бейзат Яхя 45 700 лева, а Назиф Сейфула персонално му е дължал 107 000 лева

На процедура се получава по този начин – от една страна, ловно стопанство „Паламара“ продава преференциално парцел на сдружение, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас. От друга страна ловното дружество наема за потребностите си различен парцел, само че и този път от човек, от който Бейзат Яхя има взимане. Изнесените от „СЕГА“ обстоятелства за Бейзат Яхя и имотните покупко-продажби на „Паламара“ бяха обект на инспекция от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която излезе с решение, че няма спор на ползи.

Ловното стопанство „Паламара“ и локалната община са обичано място за отдих на премиера Бойко Борисов. Неотдавна в обществените мрежи бе публикувана информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, до момента в който е бил на обиколка в Североизточна България, с цел да инспектира строителството на автомагистрала „Хемус“. Очевидец твърди, че на 24 и 25 април м.г. министър председателят, придружаван от защита на НСО, е отсядал в „Паламара“, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „Сега“ дали това дава отговор на истината, Борисов отговори само: „Не. Отдавна не ловувам“. От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали министър председателят е посещавал хижите.

През годините обаче министър председателят е посочил, че ловният парк и с. Венец не са му непознати. През 2014 година беше сниман по време на събор с конни надбягвания и национални битки в селото да седи до сегашния началник в Горското Бейзат Яхя и предприемача Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 година пък избухна скандал, откакто стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били употребявани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 година хеликоптерите са направили три полета до региона на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство „Паламара“.

https://www.segabg.com/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР