Замяната на червеното месо с риба като херинга, сардини и

...
Замяната на червеното месо с риба като херинга, сардини и
Коментари Харесай

Замяната на червено месо с риба може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно

Замяната на аленото месо с риба като херинга, сардини и аншоа, може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и да помогне за справяне с климатичната рецесия, съгласно ново изследване.
Все повече доказателства свързват потреблението на алено месо с по-висок риск от заболяване при хората, както и забележителна щета за околната среда.

За разлика от тях, дребните риби са

доста питателни, екологично чисти и се срещат в огромно обилие в международните океани.
Въпреки че изследванията демонстрират изгодите от дребните риби, до момента не беше ясно доколко те могат да понижат световното задължение на заболяванията, в случай че хората ги избират пред аленото месо. Сега екип от японски и австралийски откриватели организира най-големия разбор от този тип, включващ данни от повече от 130 страни.

Замяната на аленото месо с дребна риба може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и доста да понижи разпространяването на уврежданията вследствие на болести, свързани с диетата, откриха откриватели.

Възприемането на този вид диета

може да се окаже изключително потребно в страните с ниски и междинни приходи, където тази риба е евтина и изобилна и броят на хората, страдащи от сърдечни болести, е огромен, прибавят откривателите.

„ За да подобрим човешкото здраве и здравето на планетата, би трябвало да ограничим потреблението на алено месо и да преминем към храни, които са здравословни и екологични “, пишат създателите на проучването.

„ В съпоставяне с аленото месо,

морските блага освен обезпечават по-висока централизация на съществени хранителни субстанции, само че също по този начин предотвратяват незаразни болести, свързани с диетата. Нашето изследване демонстрира, че приемането на дребна риба като опция на аленото месо евентуално би осигурило обилни изгоди за публичното здраве (избягване на 0,5-0,75 милиона смъртни случая, свързани с диетата в международен мащаб), изключително при понижаване на исхемичната болест на сърцето “, пишат откривателите.

Малките риби са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, чийто банкет може да предотврати коронарна болест на сърцето.

Те също по този начин съдържат калций и витамин B12.

Те също имат най-ниския въглероден отпечатък от всеки различен източник на животинска храна, споделиха откривателите. В момента обаче 3/4 от улова на дребна риба се смила на рибно брашно и рибено масло – артикули, употребявани основно за рибовъдство.
Изследователите са моделирали четири сюжета, всеки от които съставлява друг модел на разпространяване на дребните риби по света. Те използваха данни за плануваната консумация на алено месо през 2050 година за 137 страни и исторически данни за улова на дребни риби от морските местообитания. Те откриха, че в международен мащаб този метод може да предотврати до 750 000 смъртни случая от болести, свързани с диетата, до 2050 година и да предотврати доста години живот с увреждания.

Ограниченото предложение на дребна риба

не е задоволително, с цел да размени цялата консумация на алено месо, признаха откривателите. Частичната му подмяна обаче може доста да понижи световната тежест на заболяванията.
„ Нашият разбор демонстрира, че дребната риба е обещаваща опция на аленото месо. Това изследване акцентира нуждата от насоки за хранителна политика, основани на риба, и политики, фокусирани върху храненето, с цел да се обърне повече внимание на пропорциите на бъдещия банкет на риба и да се насърчи потреблението на дребна риба “, заключават откривателите в своята публикация.

Източник: Guardian /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР