Министерството на външните работи започна да отказва издаването на визи

...
Министерството на външните работи започна да отказва издаването на визи
Коментари Харесай

Външно министерство отказва визи на чужди туристи заради липсата на служители

Министерството на външните работи стартира да отхвърля издаването на визи за непознати туристи, които желаят да идват в България, поради неналичието на чиновници в консулските служби зад граница. За подобен случай в Алжир алармира пред TravelNews Ивелина Николова, шеф на туроператора „ Ориндж тур “, който води най-вече арабски туристи у нас. Компанията е била подготвила 5 чартъра с към 700 пасажери за зимния сезон от Алжир до България, които е трябвало да тръгнат през днешния ден, на 20 февруари 2022 година и да продължат един път седмично до края на март. След това има планувани 10 чартъра за летния сезон до Бургас с настаняване в Слънчев бряг за към 1800 туристи. Става въпрос за богати туристи от Алжир макар, че е рискова страна, изясни Николова. Преди пандемията са водили от арабската страна към 1000 посетители годишно у нас.

Външно министерство отхвърля акредитация на алжирския туроператор „ Abimou voyage “, който от години, е сътрудник на българската компания „ Ориндж тур “ и е работил с ведомството. Също отхвърля и издаването на визи на туристите. Причината е, че не може да изпрати чиновник на ревизия за акредитацията и няма личен състав в консулската работа, който да подкрепи процеса по издаването на визи в посолството на България в Алжир, изясни Николова. Според нея ще се заформи интернационален скандал и неприятна реклама на страната ни в арабските страни.

„ Всичко е готово и проведено, като още от средата на януари се борим с външно министерство да командирова хора в Алжир. Те провалят чартърна стратегия и идването на богати туристи от арабската страна, макар, че се води за рискова зона. Но тези хора в този момент ще отидат в друга дестинация и България ще ги загуби вечно “, разяснява Ивелина Николова. От „ Ориндж тур “ са алармирали за казуса външно министерство, Министерството на туризма и ръководителя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров. От Министерството на туризма и Илин Димитров обясниха пред TravelNews, че изцяло спомагат на туроператора и непрекъснато са в диалози и контакт с външно министерство.

„ Считаме, че реализирането на чартърните полети от Алжир през зимните месеци ще се отрази позитивно освен върху активността ни, която последните две години, е сложена на ръба на оцеляването, само че и на имиджа на България, а също ще помогне и на голям брой наши сътрудници, като хотели, транспортни компании и заведения за хранене, имайки поради, че туризмът е един от главните мотори на българската стопанска система “, сподели Ивелина Николова.

От TravelNews отправихме питане до външно министерство за казуса и чакаме отговор от тях. От "Ориндж тур " ще изпратят на следващия ден писмо и до премиера Кирил Петков.

Проблемът с визите за България от години се слага от туристическия бизнес пред всичките държавни управления и остава неуреден. Горещата тематика за издаването на електронни визи за влизане в страната и по какъв начин този развой да бъде забързан и улеснен, с цел да подкрепи туризма и фрагментите в бранша, беше главната тематика на съвещанието на Комисията по туризъм в Народното събрание през предходната седмица. Основен миг в съвещанието беше чуването на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, която обясни компликациите и спънките пред издаването на електронни визи, както и вероятните решения за тяхното бързо превъзмогване. На въпросите в детайли отговаряше и Иван Мотев, шеф отдел „ Национален визов център “.

До месец-два се чака да проработи обединен онлайн портал, посредством който оптимално да се усъвършенства процесът по подаване на заявки и възнаграждение на таксите по издаване на визи за България, а до края на годината той би трябвало да се ползва съвсем на всички места в консулските служби и да е необятно наличен за жителите. И сега онлайн услуги се употребяват посредством посредничеството на упълномощените туроператорски компании, разгласи Велислава Петрова. Тя изясни, че главната спънка пред издаването на електронни визи е единната европейска визова политика, която не го разрешава. Българското законодателство е синхронизирано с общата европейска законова рамка и единствено смяна в директивата би могла да докара до смяна в законовата уредба и у нас. Въпреки това, има и други страни, които са желали известни промени и облекчения. Очаква се до края на годината Еврокомисията да показа предложение, което може да промени обстановката.

Подобно е ситуацията и с настояването от страна на бизнеса сезонните задгранични чиновници с краткосрочна тримесечна виза да могат да я удължават на 9 месеца, без да се постанова да излизат от страната. Засега европейската законова рамка не го разрешава. Директорът на „ Миграция “ в Министерство на вътрешните работи Николай Николов обаче напомни, че предходната година, с смяна в Закона за чужденците, от 1 юни процедурата беше оптимално съкратена и улеснена, като освен това стана на 1 гише. Той посъветва работодателите за по-тясно съдействие с Агенцията по заетостта, да наемат личен състав с 9 месечна виза за дълготрайна трудова претовареност, макар малко по-дългата процедура. Възможното решение и потребен ход – усъвършенстване на процеса като най-малко първичното заявление се подава електронно. Министерство на външните работи дадоха обещание оптимално да бъдат обезпечени консулските служби по този начин, че и за летния сезон при last minute предложения визите да бъдат издавани в границите на ден-два.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР