На живо: Русия „наруши“ международното право при инцидент с предупредителни изстрели в Черно море, казва Украйна

...
Министерството на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Министерството на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че руският флот "грубо е нарушил" Хартата на ООН и други "норми на международното право" след инцидент в Черно море в неделя, при който руски патрулен кораб стреля предупредително по товарен кораб на път за украинско пристанище. Губернаторът на Одеска област в Украйна по-рано днес каза, че трима души са били ранени по време на руска ракетна атака срещу град Одеса през нощта. Следвайте нашия блог на живо за най-новите актуализации. Всички часове са парижко време (GMT + 2).

9:43 сутринта: Полша задържа двама руски граждани за разпространение на „пропаганда“ на групата Вагнер

Полша задържа двама руски граждани, които „разпространяват пропагандни материали на групата Вагнер“ във Варшава и Краков, двамата най-големите полски градове, каза министърът на вътрешните работи в понеделник.

„И двамата бяха обвинени в ... шпионаж и арестувани“, каза Мариуш Камински в X, бившия Twitter, без да предоставя повече подробности за задържаните мъже.

Полша е наскоро предупреди за възможни провокации, идващи от групата наемници, базирана в момента в съседна Беларус, и каза, че ще увеличи нивата на войските на границата между двете страни до 10 000.

Полските медии миналата седмица съобщиха за появата на стикери с логото на Вагнер и надписи на английски "We are here – join us", както и QR кодове, пренасочващи към руски сайт за наемническата група.

От вътрешното министерство не уточняват дали арестите са извършени във връзка с разпространение на стикери.

8:57 сутринта: Украйна казва, че нейните сили са си върнали 3 квадратни километра около Бахмут

Украйна заяви в понеделник, че нейните сили са си върнали малка част от територия около опустошения от войната град Бахмут в източната част на страната миналата седмица, отвоювайки обратно земя, превзета от руските сили това лято.

„В сектора на Бахмут три квадратни километра бяха освободени миналата седмица. Общо 40 квадратни километра са освободени на южния фланг на сектора Бахмут“, каза заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр пред държавната телевизия, имайки предвид началото на контранастъплението на Украйна през юни.

8:35 сутринта: Украйна твърди, че руският флот е нарушил международно право ден след като кораб стреля предупредително по товарен кораб

Украйна в понеделник осъди това, което нарече "провокативни" руски действия ден след като руски военен кораб стреля предупредително по товарен кораб в Черно море.< p>„Министерството на външните работи на Украйна остро осъжда провокативните действия, извършени от Руската федерация на 13 август в Черно море по отношение на турския сухотоварен кораб „Шукру Окан“, който пътуваше към пристанище Измаил ", се казва в изявление на министерството.

"Руският флот грубо наруши Устава на ООН, Конвенцията на ООН по морско право и други норми на международното право. Тези действия са пример за умишлената политика на Русия за застрашаване на свободата на корабоплаване и безопасността на търговското корабоплаване в Черно море."

Русия вчера каза, че нейният патрулен кораб "Василий Биков" е стрелял с автоматично оръжие по кораба, след като капитанът не е отговорил на искането да спре за проверка.

„За принудително спиране на плавателния съд е открит предупредителен огън от автоматични оръжия“, каза руското министерство на отбраната.

Руските военни се качиха на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29.

„След като инспекционната група приключи работата си на борда, Sukru Okan продължи пътя си към пристанището на Измаил“, каза министерството на отбраната.

Базите данни за корабоплаване посочват Sukru Okan като кораб под флага на Палау, чийто дом пристанището е Истанбул.

8:16 сутринта: Китайският министър на отбраната ще посети Русия и Беларус

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу ще посети Русия и Беларус тази седмица, каза неговото министерство в онлайн изявление в понеделник.< p>„По покана на руския министър на отбраната (Сергей) Шойгу и министъра на отбраната на Беларус (Виктор) Хренин, от 14 до 19 август държавният съветник и министър на отбраната Ли Шанфу ще отиде в Русия, за да присъства на 11-ата Московска конференция за международна сигурност, и посетете Беларус“, каза говорител.

5:32 сутринта: Русия ще оборудва нови ядрени подводници с хиперзвукови ракети

Русия е в процес на оборудване на новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети Циркон, ръководителят от най-големия руски корабостроител каза пред държавната информационна агенция РИА в интервю, публикувано в понеделник.

„Многоцелевите ядрени подводници от проекта Ясен-М ще... редовно ще бъдат оборудвани с ракетна система Циркон“, Алексей Рахманов, главен изпълнителен директор на Обединената корабостроителна корпорация (USC), каза пред РИА. „Работата в тази насока вече е в ход.“

Подводниците от клас „Ясен“, известни още като проект 885M, са подводници с ядрени ракети, построени да заменят подводниците за ядрена атака от съветската епоха като част от програма за модернизиране на армия и флот.

4:40 сутринта: Трима ранени при руска атака срещу Одеса в Украйна, каза губернатор

Поне трима души бяха ранени при руска атака през нощта срещу пристанищния град Одеса, каза губернаторът на украинският регион на Черно море каза рано в понеделник.

„В резултат на вражеската атака в Одеса избухнаха няколко пожара от падащи ракетни фрагменти“, каза губернаторът Олег Кипер в приложението за съобщения Telegram.< p>„Прозорците на сградите бяха издухани от взривната вълна.“

Ключови събития от неделя, 13 август:

Седем души, включително бебе, бяха убити в неделя при руски обстрел в южната част на Украйна област Херсон. Една от жертвите, 12-годишно момче, беше оставено в критично състояние и по-късно почина в болница, каза вътрешният министър Игор Клименко.

Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха украински дронове над руските региони Белгород и Курск, Кремъл заявени.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР