Министерството на външните работи на Украйна в понеделник отхвърли обвинения

...
Министерството на външните работи на Украйна в понеделник отхвърли обвинения
Коментари Харесай

Украйна отхвърли обвиненията за подготвян преврат в Грузия

Министерството на външните работи на Украйна в понеделник отхвърли обвинявания на  грузинските управляващи и служби за сигурност за хипотетичното присъединяване на Киев в подготовката на държавен прелом в страната .

Това съобщи представителят на Министерството на външните работи Олег Николенко, който се включи във Фейсбук, с цел да разяснява въпроса, оповестява " Укринформ ".

Той означи, че украинската дипломация е взела под внимание изказванията на грузинските чиновници на сигурността, които настояват, че украинската страна е била забъркана в подготовката на протеста в Грузия.

" Този отчет не е правилен. Сегашното грузинско държавно управление още веднъж се пробва да демонизира Украйна, с цел да позволи вътрешните си политически проблеми. Украинската страна не се е намесвала, не се намесва и няма проекти да се намесва във вътрешните работи на Грузия ", акцентира дипломатът.
 Грузинското държавно управление упрекна проевропейската съпротива в подготовка на прелом
Грузинското държавно управление упрекна проевропейската съпротива в подготовка на прелом

Тбилиси чака отрицателен отговор на европейската му кандидатура да провокира " Евромайдан "

Припомняме, че по-рано Агенцията за национална сигурност на Грузия твърди, че е разкрила подкрепян от Украйна скрит план за събаряне на все по-проруското държавно управление на страната, единствено седмици преди дълго чаканото решение по молбата ѝ за присъединение към Европейски Съюз.

На брифинг в понеделник Бача Мгеладзе, заместник-директор на звеното за битка с тероризма на службата за държавна сигурност на Грузия, твърди, че " заговорниците се готвят да смъкват страната ", защото се чака Брюксел да излезе с негативно мнение по отношение на кандидатурата на страната за участие като част от проектите за разширение на блока през октомври.

Въпреки че Мгеладзе не даде доказателства в поддръжка на взривоопасните изказвания, той уточни редица високопоставени опозиционни политици, свързани с намиращия се в пандиза някогашен президент Михаил Саакашвили, които съгласно него стоят зад заговора, както и " заместник-началника на военното разузнаване " на Киев. Според Мгеладзе доброволци от Грузинския легион, който сега се бие против Русия в Украйна, биха помогнали за " оркестрирането на Евромайдана ", оприличавайки го на революцията в Украйна от 2014 година, която сложи страната по пътя към европейска интеграция.
 Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили
Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили

Здравословното му положение тормози Киев

Необоснованите изказвания са последните в поредност от остри разногласия сред Грузия и Европейски Съюз . Само преди седмици държавното управление съобщи, че ще стартира процедура по импийчмънт против президента Саломе Зарубашвили поради нейни другарски работни визити в европейски страни, до момента в който западни дипломати осъдиха неуспеха да обезпечат сигурност за гей-парад в столицата Тбилиси през лятото.

В конституцията на Грузия е заложена упоритостта за присъединение към Европейски Съюз и НАТО. Но на фона на опасенията, че популистката партия " Грузинска фантазия " отстъпва от правата на индивида и гражданските свободи, предходната година Брюксел не даде на страната кандидатски статут, като в същото време даде същия статут и на Украйна, и на Молдова. Вместо това блокът показа лист от 12 основни промени, които Грузия би трябвало да предприеме.

По-рано този месец, при посещаване в Тбилиси, първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че " осъществената от Грузия работа е приета, само че са нужни спомагателни старания. Остава малко време до вземането на тези значими решения за бъдещето на Грузия, по тази причина мощно насърчаваме грузинските управляващи да се възползват от тази опция.

Бидзина Иванишвили, олигархът и някогашен министър-председател, чието почти чисто положение възлиза на до половината от Брутният вътрешен продукт на страната, " наподобява е значително виновен " за промосковския завой на Грузия от началото на войната на Русия в Украйна, се споделя в отчет на Европейския съвет за интернационалните връзки. Въпреки че една пета от територията на Грузия е под контрола на силите на Кремъл и техните подставени лица в Южна Осетия и Абхазия, тя се трансформира в основен център за паралелния експорт за Русия, нарушаващ глобите.
 Зеленски: Спасете Саакашвили!
Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в пандиза, бе признат в болница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР