Нарастват спекулациите относно местонахождението на китайския министър на отбраната Ли Шанфу

...
Министерството на външните работи на Китай в петък заобиколи въпросите
Коментари Харесай

Министерството на външните работи на Китай в петък заобиколи въпросите за местонахождението на министъра на отбраната на страната, на фона на нарастващите спекулации, че наскоро повишеният генерал е бил разследван.

Ли Шанфу, който беше назначен за министър на отбраната през март, отсъстваше от публичното пространство повече от две седмици, подхранвайки слухове за съдбата му след поредица от необясними кадрови промени, които разбуниха висшите редици на управляващата комунистическа партия в Китай това лято.

Financial Times съобщи късно в четвъртък, че правителството на САЩ смята, че Ли е бил разследван, цитирайки американски служители. Wall Street Journal също съобщи, че Ли е бил отведен миналата седмица от властите за разпит, цитирайки лице, близко до вземането на решения в Пекин. Нито един от докладите не цитира причина за разследването.

Попитан за ситуацията на Ли на редовен брифинг за новини в петък, говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза: „Не съм запознат със ситуацията“.

Въпросите за местонахождението на Ли идват след необяснимото изчезване на Цин Ган, който беше драматично свален от поста външен министър на Китай в края на юли, след като изчезна от публичното пространство за месец.

Си Дзинпин изнася реч по време на държавно посещение преди срещата на върха на БРИКС в Union Buildings в Претория, Южна Африка, във вторник, 22 август 2023 г. Си Дзинпин изнася реч по време на държавно посещение преди срещата на БРИКС в сградата на Юниън Билдингс в Претория, Южна Африка, във вторник, 22 август 2023 г. Микеле Спатари/Блумбърг/Гети изображения

Цин, който беше външен министър само за седем месеца, запази позицията на държавен съветник - висша роля в китайския кабинет, която Ли също заема.

В китайските правителствени и военни уебсайтове Ли все още е посочен като министър на отбраната, държавен съветник и член на влиятелната Централна военна комисия на партията (CMC).

Изчезването на Ли също идва седмици след изненадващ трус в китайската армия. През юли Народната освободителна армия внезапно смени двама лидери на своите Ракетни сили – елитен военен клон, който контролира националния арсенал от ядрени и балистични ракети. Отстраненият командир не се е появявал на публично място от месеци.

CNN се опитва да се свърже с американски служители за коментар.

Отсъствието на Ли беше отбелязано и в дипломатическите среди. Миналата седмица американският посланик в Япония Рам Емануел написа в X, платформата, известна преди като Twitter, че Ли не е бил виждан публично от две седмици.

В публикацията си Емануел каза: „Съставът на кабинета на президента Си вече прилича на романа на Агата Кристи „И тогава нямаше никой“. Първо изчезна министърът на външните работи Цин Ган, след това изчезнаха командирите на ракетните сили, а сега министърът на отбраната Ли Шанфу не е виждан публично от две седмици.“ Той написа с хаштага „MysteryInBeijingBuilding“.

Изчезването на двама високопоставени министри в бърза последователност повдигна въпроси относно управлението на лидера Си Дзинпин, който направи политическата система на Китай още по-непрозрачна, тъй като концентрира властта и налага строга партийна дисциплина.

„Външният министър и министърът на отбраната са външни събеседници с международната общност. Те потенциално са били премахнати без никакво обяснение или каквото и да е съображение за глобалното възприятие“, каза Дрю Томпсън, старши научен сътрудник в Училището по публична политика „Лий Куан Ю“ към Националния университет на Сингапур, пред CNN в петък.

„Това подхранва кризата на доверието в Китай. Това подчертава липсата на прозрачност и напълно непрозрачния характер на вземането на решения в Китай.

Преди да бъде повишен в министър на отбраната, Ли беше ръководител на отдела за развитие на оборудването на CMC, отговарящ за доставките на оръжия в продължение на пет години от 2017 г. В тази роля Ли беше санкциониран от Съединените щати през 2018 г. заради закупуването на руски оръжия от Китай.

Военни превозни средства, превозващи междуконтинентални балистични ракети DF-5B, преминават покрай площад Тянанмън по време на военен парад, отбелязващ 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република, проведен в Пекин през 2019 г. Военни превозни средства, превозващи междуконтинентални балистични ракети DF-5B, преминават покрай площад Тянанмън по време на военен парад, отбелязващ 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република, проведен в Пекин през 2019 г. Джейсън Лий/Ройтерс

В края на юли отделът за развитие на оборудването издаде известие, призоваващо за публични сигнали за корупционни практики за обществени поръчки, датиращи от 2017 г., което съвпада с времето, когато Ли отговаряше за обществените поръчки.

За последен път Ли беше видян публично на 29 август, когато изнесе основна реч на Китайско-африканския форум за мир и сигурност в Пекин.

За последно той пътува извън Китай в средата на август на пътуване до Русия и Беларус. В Москва Ли се срещна с руския си колега Сергей Шойгу и приветства военните отношения между Китай и Русия като „модел на сътрудничество“. В Минск той се срещна с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Две седмици извън общественото мнение не е безпрецедентно за министъра на отбраната на Китай, който обикновено има по-рядко публични ангажименти от външния министър.

Но въпреки това подхрани спекулациите, особено след изчезването и уволнението на Цин.

Миналата седмица Ли внезапно се оттегли от годишна среща с лидери на виетнамската отбрана по границата на двете страни, съобщи Ройтерс, като се позова на виетнамски официални лица. Събирането беше отложено, след като дни преди събитието Пекин каза на Ханой, че Ли има „здравословно състояние“, цитира Ройтерс двама официални лица.

Министерството на отбраната на Виетнам каза на пресконференция миналия месец, че Ли ще ръководи китайска делегация, която ще присъства на 8-ия обмен на приятелство в областта на граничната отбрана на 7-8 септември. Няма официално изявление или медиен доклад от двете страни дали срещата се е състояла.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР