Министерството на туризма, в рамките на 8-то служебно правителство с

...
Министерството на туризма, в рамките на 8-то служебно правителство с
Коментари Харесай

Приоритети, цели и програма за работа на Министерството на туризма по време на 8-я служебен кабинет

Министерството на туризма, в границите на 8-то служебно държавно управление с министър-председател Гълъб Донев, ще се управлява в работата си от правила като последователност, експертност и оптималната бистрота при дейностите си в поддръжка на бранша.

Неотложните цели и задания, чиито решения ще се търсят в кратковременен проект, са следните:

1. Коректното администриране на мярката за филантропична помощ на бежанците.

Целта на служебния министър доктор Илин Димитров е всеки един хотелиер, който е отворил базата си за настаняване и е посрещнал бежанци, да си получи средствата в правилния размер.

В Министерството на туризма са постъпили няколкостотин тъжби и част от заплащанията бяха забавени по разнообразни аргументи. Намерението на министър Димитров е този проблем да откри оптимално бързо своето решение, а там, където има разминаване в данните, случаите да бъдат тествани, с цел да се откри повода. В първата седмица от встъпване в служба на служебния министър беше осъществена дейна работа в тази посока и следва внасяне на предложение за Решение на Министерски съвет за заплащането на забавените средства. Към момента в Министерството на туризма са постъпили над 500 на брой тъжби за десетки милиона лв..

2. Решаване на казуса със забавените категоризации на туристически обекти и сдружения.

Това е сериозен проблем, защото сега тече договаряне за идващия сезон, подписване на контракти и тези документи са нужни за естественото действие на обектите. Към момента има над 780 забавени преписки и 180 броя/комплекта документи за оценка или общо 960 заявки.

Целта е това число да бъде понижено до вероятния най-малко.

3. Предприемане на ограничения за сполучливо протичане за сезон лято 2022 и зима 2022-2023 в изискванията на COVID-19.

Продължава работата на междуведомствена работна група, във вторник сутринта се организира среща сред Министерство на туризма и Министерството на здравеопазването дружно с сектора. В дейната работа с институциите и представителите на бранша ще се търси точният баланс, при който да не се пречи на бизнеса, само че и да не се заплашва популацията. Ако се наложи затваряне на бизнеса, ще се търси наложително обезпечаване на обезщетения.

Действия, планувани за лято 2022:

1. Обезпечаване на естественото протичане на летния сезон. В четвъртък и петък са планувани визити на министър Димитров по българското Черноморие. Той ще организира срещи с бизнеса във Варна, Бургас и Добрич, взаимно с кметовете и регионалните шефове, с цел да обсъдят настоящи въпроси и качеството на туристическата услуга, която се предлага.

2. Мерки за възстановяване на видимостта на дестинация България.

След разбор на активността на министерството, беше открито съществено закъснение в онлайн рекламните канали на институцията.

– Интелигентна цифрова рекламна акция.

– Служебният министър приготвя визити (roadtrip) в близки пазари (Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция), както и на междинна отдалеченост (Германия, Чехия, Унгария, Полша, Близкия Изток). Целта е да се подкрепи и усъвършенства посредством срещи на високо равнище видимостта на страната ни, да се показва подготвеност и предпочитание за посрещане на туристи, с цел да бъде подкрепят сезонът.

– Планират се и журналистически турове, чакаме представители на DRV (Германия).

– Засилване на работата на групата за визови режими.

Действия по протичане на зимния сезон:

Ключовите думи са предвидимост и сигурност.

Оптимизиране на всички процеси по веригата на доставка.

– зелени коридори за идващите туристи при неподходящо развиване на пандемията;

– облекчено прекосяване през ГКПП-та;

– реципрочно договаряне за анулация на зелени документи с Румъния и прилежащи страни при развиване на пандемията от COVID-19;

– подготвеност на летищата за посрещане на туристопотока;

При нужда, ще бъде договаряно отпадането на зелени документи на взаимен принцип. България би трябвало да излъчи доста мощен сигнал, че е гостоприемна и сигурна, отворена за посетители и туристи.

Краткосрочни политики:

– Сформиране на работна група с присъединяване на представители на бранша за разработване на закон за единна браншова организация. Целта е той да бъде направен до свикването на Народното събрание и да се търси поддръжка от политическите партии;

– Сформиране на работна група за разработване на закон за Гаранционен фонд;

– Изработка на ЗИД за облекчение на рекламата в интернационалните цифрови платформи;

– Подготовка на ЗИД за смяна в Закона за туризма за приемане на Правилник за туристическата маркировка в планините.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР