Министерството на туризма ще предложи скоро механизъм за субсидиране на

...
Министерството на туризма ще предложи скоро механизъм за субсидиране на
Коментари Харесай

Министерството на туризма ще обяви скоро как ще се субсидират чартърите

Министерството на туризма ще предложи скоро механизъм за субсидиране на чартърите, сподели пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че такава стратегия би се отразила удобно, само че няма да е ориентирана единствено към съветските туристи, за които ранните записвания все още сочат спад сред 15 и 25%. Днес в Москва тя откри българския щанд на интернационалната туристическа борса Интурмаркет 2019.
Ако се отворят „ крилата “ на сезона и в допълнение ще се натовари базата по Българското Черноморие, изясни министърът.
Запитана за какво до момента не е употребена опцията за субсидиране на чартърите тя сподели, че механизмът е обсъждан още със основаването на министерството, само че би трябвало да се съблюдава европейското законодателство за държавните помощи.
Проучват се практики на страни членки на Европейски Съюз и скоро ще бъдат показани елементи. Целта е България да се конкурира с трети страни като Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Северна Македония, които имат такива стратегии.
„ Борбата е за всеки един екскурзиант и конкуренцията в бранша е доста огромна “, сподели министърът.
8,4 милиарда лева са приходите от туризъм за 2018 година Общо директните и непреките доходи от туризъм образуват към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната, регистрира тя.
За спада на съветските туристи тя сподели, че аргументите са главно стопански. Ангелкова напомни подписаното съглашение в региона на туризма при визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев в България.
Да върнем съветския екскурзиант освен по Черноморието, само че и целогодишно, уточни като цел Ангелкова. По тематиката за визите тя сподели, че се разискват разнообразни разновидности, в това число за многократни туристически визи за Русия и Турция.
На въпрос дали е осъществима фериботната линия Бургас - Новоросийск Ангелкова сподели, че сега се прави стопански разбор за подобен транспорт на туристи с техните леки коли, защото до неотдавна по линията са транспортирани единствено товарни камиони.
За ревюто Интурмаркет 2019 тя уточни, че сериозен е фокусът върху районите. Подготвят се съглашения с Асоциацията на съветските райони, също и с обособени райони, за разкриване на директни полети до Варна и Бургас.
Министерството популяризира България целево на 16 пазара, измежду които и Русия
Ангелкова регистрира, че броят на немските туристи пораства и през 2018 година са достигнали съвсем 900 хиляди, по тази причина ще се работи целево върху немския пазар.
Към Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Англия имаме ориентирана целева реклама. Като други значими пазари тя уточни Румъния, Гърция, Турция и Северна Македония. От прилежащите страни идват 4 – 4,5 млн. туристи годишно.
Като различен приоритет министърът съобщи привличането на туристи от Съединени американски щати, Китай, Южна Корея, Япония и Близкия Изток.
Зимният сезон у нас отбелязва лек спад от 3% за декември и януари в съпоставения с предходния сезон. Причината е спадът от Турция, подбуден от неустойчивостта на турската лира в интервала на записванията. Лек спад се следи и на гръцки туристи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР