Министерството на туризма прикрива проверка на туроператора Ню травълс ейджънси“

...
Министерството на туризма прикрива проверка на туроператора Ню травълс ейджънси“
Коментари Харесай

Министерството на туризма прикрива проверка на туроператор

Министерството на туризма прикрива инспекция на туроператора „ Ню травълс ейджънси “ ЕООД за невърнати средства към клиенти и други туристически организации поради Ковид пандемията. От две седмици ведомството не дава отговор на запитването на TravelNews дали ще извърши инспекция на случая и дали ще бъдат изискани назад отпуснатите средства на компанията, които доближават до 500 000 лева Посолството на Италия също следи случая, като чакат развиване по него и имат вяра в успеваемостта на българската правораздавателна система.

От Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) обясниха, че не могат да управляват частни компании. Инспекторите могат да ревизират по закон единствено изразходването на средства от държавни ведомства и сдружения. По стратегиите контролни органи са съответните министерства, които отпускат парите и Национална агенция за приходите, споделиха за TravelNews от АДФИ.

Национална агенция за приходите към този момент разгласи, че са изискали по една от стратегиите „ Ню травълс ейджънси “ ЕООД да върне средства. Едно от главните отговорности на предприятията, получили подкрепяне с оборотен капитал поради краткотрайните противоепидемични ограничения, е да отчетат употребяваните средства в ИСУН 2020.  В рамките на процедура BG16RFOP002-2.095 „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, Национална агенция за приходите е изплатила на „ Ню травълс Ейджънси “ ЕООД финансова помощ в размер на 3 415,63 лева С цел да подсигурява вярното отчитане и изразходването на получените средства, Национална агенция за приходите прави следващ надзор на сдруженията, като подборът кои компании ще бъдат тествани се прави по одобрени правила и методология, обясниха от организацията.

Дружеството „ Ню травълс ейджънси “ не е изпълнило задължението си да подаде в ИСУН 2020 отчетни документи за консумиране на получената безплатна финансова помощ. По тази причина, по отношение на него са подхванати контролни дейности от страна на Национална агенция за приходите. При инспекцията, компанията не е показала изискани от проверяващия чиновник документи, вследствие на което на сдружението е публикуван Акт за определяне на обществено държавно взимане №BG16RFOP002-2.95-4002/21.04.2022 година С този акт компанията е задължена да възвърне получената сума в размер на 3 415,63 лева безплатна финансова помощ дружно със законна рента, считано от дата на даване на помощта, се споделя още в мнението на Национална агенция за приходите до TravelNews.

Министерството на туризма управляваше останалите стратегии за подкрепяне на сектора по отношение на Ковид пандемията за възобновяване на средства на клиенти за неосъществени екскурзии и почивки. Туроператорът „ Ню травълс ейджънси “ дължи единствено към свои сътрудници – други туристически организации, над 200 000 лева, а настрана и на самостоятелни клиенти, обясниха от бизнеса.

„ Взеха средства от страната, само че не върнаха на никой. Смениха собствеността на компанията и повече не могат да бъдат открити “, съобщи пред TravelNews Калина Тодорова, шеф на туроператора „ Аполо “. Те са изгорели с към 36 000 лева, които сами са възстановили на клиенти за неосъществени круизи по време на пандемията. „ Ню травълс ейджънси “ са работили главно с огромните италиански круизни концерни MSC Cruises и Costa Cruises.

Същото изясни и Красимир Златанов, шеф на туроператора „ Екзотик холидей “. Имаше клиенти, които бяха платили през нас за круизи с „ Ню травълс ейджънси “, само че поради пандемията не се реализираха. Те издадоха ваучери на хората, само че в никакъв случай не съумяха да ги употребяват, сподели той. „ Трябваше ние да ги обезщетим с наши средства, като остана да получаваме пари от другия туроператор, само че по този начин или другояче в никакъв случай не ни преведоха “, разяснява Златанов. Той също означи, че компанията е била трансферирана на непознато лице от Италия и са изгубили всевъзможен контакт. Дори са се обърнали към Посолството на Италия в България, само че не са получили никакво подпомагане.

Най-много средства „ Ню травълс ейджънси “ дължи на „ Руал травел “ – към 85 000 лева, сподели шефът на пострадалата компания Димитър Балтов, който е и зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). Те също са възстановили парите на хората, само че не са им върнати от „ Ню травълс ейджънси “. „ Фирмата е трансферирана на малоимотен италианец и няма никакви активи, с цел да ги осъдим “, изясни Балтов. Той предложи българите да внимават и да не се обръщат за круизи към „ Ню травълс ейджънси “, тъй като ще изгорят. Вече идвали сигнали, че продължавали да работят с самостоятелни клиенти.

Сайтът на „ Ню травълс ейджънси “ ЕООД сега не работи, а на телефоните никой не дава отговор, откри инспекция на TravelNews. В регистъра на туроператорите към Министерството на туризма е маркирано, че компанията е без годна застраховка „ отговорност на туроператора “, което значи, че при проблеми или банкрут няма кой да покрие вредите на клиентите.

В момента компанията е благосъстоятелност на Фабио Берти, демонстрира информация в Търговския указател. Преди това е била благосъстоятелност на Марко Монтеки и неговия наследник – Роберто Монтеки. Дълги години Марко Монтеки беше президент на Италианската комерсиална камара в България. В момента гради политическа кариера в Италия, като даже беше претендент за депутат на последните парламентарни избори в страната от партия „ Либерална стойност ". Преди пандемията се срещаше с някогашния министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) и обещаваше да оказва помощ за развиването на круизния туризъм в България. Марко Монтеки и Фабио Берти не бяха открити за коментар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР