Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане

...
Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Интересно предложение на МТСП за размера на пенсиите

 Министерството на труда и обществената политика разгласява за публично разискване законопроект за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които ясно и всеобхватно регламентират етапа на погашение на пенсии от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване.

Със законопроекта се плануват три типа пенсионни продукта, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, в които за втора пенсия се обезпечават работещите, родени след 31 декември 1959 година Това са пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида на всеки обезпечен и еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида. Първите обезпечени във втория пенсионен дирек ще придобият право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст през 2021 година за дамите и през 2024 година за мъжете.

Планира се пожизнена пенсия за напреднала възраст да се заплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на обезпечения във втория дирек разрешават разпределяне на пожизнена пенсия за напреднала възраст в размер, който не е по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст. Осигурените ще имат право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст при навършване на възраст за придобиване на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Кандидат-пенсионерите ще могат да се възползват от това право и 1 година преди да навършат регламентираните в Кодекса за обществено обезпечаване години, само че единствено при изискване, че средствата по самостоятелната им партида разрешават да им се отпусне спомагателна пожизнена пенсия в не по-малък размер от минималната пенсия за стаж и възраст.

Гарантираният размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната организация за приходите и от Националния застрахователен институт осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст може да бъде с обезпечен интервал на погашение. Може да включва и разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.

В тези случаи срокът и размерът на разсроченото заплащане, както и размерът на пожизнената пенсия, се избират от обезпеченото лице. Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида на обезпечения в повсеместен пенсионен фонд ще е допустимо, когато тяхната стойност не е задоволителна за разпределяне на пожизнена пенсия, само че надвишава три пъти минималната пенсия за стаж и възраст. В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Гарантираният размер на разсроченото заплащане е еднакъв на този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. В лимитирани случаи, в които пенсионните спестявания не са задоволителни, с цел да се обезпечи разсрочено заплащане, се планува еднократно погашение на средствата от самостоятелната партида на обезпечения.

Това се планува, когато средствата по самостоятелната партида на обезпечения са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст. При гибел на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, в случай че определеният артикул е пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение. Ще се наследяват и средствата при положение, че пенсията се заплаща под формата на разсрочено заплащане. Със законопроекта се предлага сега на пенсиониране на обезпечено лице самостоятелната му партида в повсеместен пенсионен фонд да се закрива. Натрупаните средства в самостоятелната му партида ще се трансферират в особено самостоятелен общ фонд за погашение на пожизнени пенсии.

Това разрешава да бъдат обезпечени както пожизненият темперамент, по този начин и размерът на пенсионното заплащане на всеки пенсионер, без значение от случаите на дълготрайно получавани пенсии или на неподходящи капиталови резултати. Извършени са промени и в наредбите, уреждащи запаса на пенсионноосигурителните сдружения. С тях се планува, че за покриване на дефицита във фонда за погашение на пожизнени пенсии, пенсионноосигурителното сдружение основава запас за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии. Основна цел на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване е да се сътвори цялостно и непротиворечиво контролиране на етапа на погашение от втория пенсионен дирек, което би улеснило осведомения избор на лицата, подлежащи на в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. В тази връзка се предлага смяна на периода, в който лицата могат да упражнят правото на избор на обезпечаване.

Предвижда се хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 година в това число, да могат да упражнят правото на избор на обезпечаване до 1 година преди тази възраст. Този интервал се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от 5 година преди навършването на възрастта за пенсиониране. По този метод за първите групи обезпечени лица се подсигурява по-продължителен интервал за запознаване със законовите промени.

Създава се и опция те да създадат по-точна преценка по отношение на размера на бъдещите си пенсии според от насъбраните средства по самостоятелните им партиди в интервал, оптимално непосредствен до пенсионирането.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР