Министерството на транспорта и съобщенията ще засили контрола върху изпълнението

...
Министерството на транспорта и съобщенията ще засили контрола върху изпълнението
Коментари Харесай

Министерството на транспорта не съобщи за изискани такси от концесионера на летище София

Министерството на превоза и известията ще ускори контрола върху осъществяването на концесията на летище София. Съгласно концесионния контракт взаимен комитет от министерството и представители на концесионера би трябвало да заседава всеки месец, с цел да се следи регулярно осъществяването на контракта. Това е станало известно по време на днешната среща на министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков с изпълнителния шеф на летище София Хесус Кабайеро, оповестяват от ведомството.
Вчера пред Би Ти Ви със поръчка на нея да разиска възобновяване на заплащането на концесионна такса. През април 2021 година, в последните дни на третия кабинет на Бойко Борисов, от страна на концесионера, като оправданието за това беше Коронавирус рецесията и икономическите усложнения на летищните оператори и авиобизнеса. Това значи отсрочване на заплащания на най-малко 245 млн. евро - (32% от приходите на година, само че не по-малко от 24.5 млн. евро.)

" Трябва да се преразгледа решението на Министерския съвет. Трафикът към този момент доближава до 99% от преди Коронавирус рецесията ", сподели през вчерашния ден министърът. Днес в известието не е посочено тематиката да е обсъждана. " Дневник " не съумя да се свърже с министерството за спомагателна информация.

Днес министърът подчертава върху това, че от началото на годината взаимният комитет вместо седем пъти е заседавал единствено два, което показвало занижен надзор от страна на министерството.

" Това е стратегически за страната обект предвид на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е задължен да извърши всички условия към сигурността и граничния надзор ", акцентира министър Гвоздейков.
Допълва, че изискванията на най-голямото летище в България не са такива каквито хората чакат и декларираната рационализация би трябвало да бъде ускорена. Той е поел ангажимент страната да окаже нужното подпомагане на концесионера за всички административни процедури, тъй че да не се бави работата по реновацията на Терминал 2.

Кабайеро е срещнал Гвоздейков с капиталовите проекти в летището. Концесионерът планува в идващите три години да бъдат вложени по 50 млн. лева годишно в развиването на летището. През идната година ще стартира реконструкцията на Терминал 2, като се чака работата да завърши до 2026 година Строителството на новия Терминал 3 ще стартира през 2026 година и би трябвало да е завършило до 2030 година Проектът планува да бъдат удвоени гишетата за регистрация на пасажери и увеличени линиите за инспекция сигурност и граничен надзор. През тази година се чака да бъде внедрена нова по-ефектива система за ръководство на багажа, обясниха още от компанията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР