Министерството на транспорта е приключило преработката на четирите обществени поръчки

...
Министерството на транспорта е приключило преработката на четирите обществени поръчки
Коментари Харесай

Министерството на транспорта преработи обществените поръчки за новите влакове

Министерството на превоза е завършило преработката на четирите публични поръчки за пазаруване на нови влакове и е изпратило в Агенцията за публични поръчки и Министерството на финансите новите документи за наложителната процедура по прелиминарен надзор, оповестиха от транспортното министерство.

Обществените поръчки, които бяха предоставени от предходното служебно държавно управление, бяха прекъснати от транспортния министър Георги Гвоздейков и бяха назначени комисии, които да ревизират изискванията по тях.

Те включват пазаруване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива. Общата стойност на поръчките е над 2.6 милиарда лева.

Извършени разбори на настоящия състав на Министерството на превоза посочили, че предходният състав на ведомството е позволил няколко основни порока в процедурите, а точно:

не е осъществена наложителната процедура за прелиминарен надзор, която се прави от Министерството на финансите според условията на Плана за възобновяване и устойчивост;

плануваният механизъм за ремонт е рисков и нецелесъобразен;

условията към 18-те маневрени локомотива са голословно повишени.

От транспортното ведомство твърдят, че направените промени ще доведат до спестовност на средства поради премахването на спомагателни действия в поръчките. Разширени са и критериите за допустимост на участниците, с цел да се даде опция за присъединяване на по-широк кръг производители и надлежно по-голяма конкуренция сред тях.

Освен доставката на влаковете изпълнителят има ангажимент да обезпечи и тяхната поддръжка за 15-годишен интервал. Премахнато е изискването за създаване на ремонтна база за поддръжка, което не попада в условията на Плана за възобновяване и резистентност и крие висок риск от закъснение на осъществяването на целия план. На участниците се дава опцията да провеждат поддръжката по най-ефективния, пестелив и пазарен метод, който те сами ще дефинират. Въведена е и спомагателна процедура за инспекция на влаковете в края на 15-годишната поддръжка, с което производителят ще удостовери, че те са годни за следваща употреба.

В новите условия към участниците са заложени условия влаковете да са в оперативна подготвеност през 94% или 96% от времето на тримесечие, според от типа и броя на влаковете. Това условие регламентира времето за поддръжка от страна на изпълнителя, което не би трябвало да надвишава плануваните часове. Разписани са също и типовете действия по поддръжка, както и съответни периоди за реакция.

Освен това в публичните поръчки към този момент е заложена формула за индексация на цената на поддръжката, която досега липсваше в изискванията.

Поръчката за 18 маневрени локомотива е разграничена на 2 обособени позиции - за 9 локомотива за маневри вътре в депа и за 9 локомотива за маневри в отчасти електрифицирани депа и по коловозите от депата до гарите. За първите 9 локомотива отпада условието за документи за придвижване по националната жп мрежа. Транспортното министерство чака с тези промени да бъдат спестени почти 25 млн. лв. единствено от тази процедура.

От транспортното министерство твърдят, че до края на годината ще има избор на реализатори и подписване на контракти. Срокът за направата и доставката на влаковете по четирите поръчки е 33 месеца от подписването на договорите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР