Министерството на регионалното развитие ще сезира компетентните органи за жалбите

...
Министерството на регионалното развитие ще сезира компетентните органи за жалбите
Коментари Харесай

Строителното министерство ще заведе насрещен на жалбите срещу тол системата иск

Министерството на районното развиване ще сезира способените органи за жалбите по процедурите за построяването на тол система и ще внесе срещуположен веществен иск за пропуснати изгоди.

Това се разбра от чуването на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Комисията по превоз в Народното събрание.

Според него е огромна интензивността по обжалване на актове на възложителя (Агенция " Пътна инфраструктура) още по стадий оповестяване. " Може би ще има тъжби против решението на Комисията за класиране на участници ", допусна министърът. Според него решението на възложителя също ще бъда атакувано в съда.

Това ще забави приключването на процедурата, която няколко пъти бе спирана поради тъжби.

" Така, ние извънредно доста се чудихме чисто процедурно какви биха могли да са вероятните постановки. За страдание Законът за публичните поръчки е много демократичен в тази си част ", разяснява Нанков. По думите му даже, когато жалбата е в процедурно нарушаване, тя блокира работата до изговаряне на способена институция.

Поръчката за създаване на тол системата бе оповестена за първи път през април 2016 година Пред Комисията за защита на конкуренцията са формирани общо 14 производства по тъжби против актове, дейности, бездействия на възложителя. Пред Висшия административен съд са формирани 11 производства по актове на антимонополното ведомство.

Всички актове на способените органи са в интерес на възложителя, като се изключи един, по който се чака решение.

По оценка на министерството всеки ден страната губи 1.5 млн. лева от невъвеждането на тол системата. Около 1 милиарда лева са нужни годишно за бранша, а 320 млн. лева годишно са наличните средства. Над 600 млн. лева са нужни за промяна на мантинелите по автомагистралите и пътищата от първи и втори клас, като годишно трябват 7-8 млн. лева Необходимите за маркировка средства са сред 25 млн. лева и 40 млн. лева годишно. 212 уреди са в сериозно състояние, а 8 милиарда лева са нужни за изграждане на главните посоки, се разбра още по време на чуването.

В Министерския съвет ще бъде импортиран план на нов Устройствен устав на Агенция " Пътна инфраструктура ", с който ще бъде основан отдел " Електронно таксуване " към дирекция " Пътни такси и разрешителни ". Той ще бъде ресурсно гарантиран, като на идващ стадий се планува основаване на дружество със особено предопределение, което да дава отговор за всички типове таксуване, заяви още Николай Нанков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР