Министерството на регионалното развитие остро разкритикува Комисията по енергийно и

...
Министерството на регионалното развитие остро разкритикува Комисията по енергийно и
Коментари Харесай

МРРБ се скара с КЕВР за цените на водата

Министерството на районното развиване остро разкритикува Комисията по енергийно и водно контролиране, че нехае за цените на водата и за заплахата от банкрути на ВиК сдружения.  

" Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на КЕВР, която отхвърля да отбрани операторите ", се споделя в известие на Министерство на регионалното развитие, изпратено до медиите след трета подред работна среща сред двете институции и преставители на ВиК сектора. 

На срещата отрасловият зам.-министър Валентин Граматиков е изтъкнал, че проблемите са доста тежки и скоро ще се стигне до обстановка, в която ВиК доставчищи ще бъдат принудени да спрат работа. „ Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, само че не се започнаха никакви ограничения от страна на регулаторния орган. Възможността от 1 януари да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева, би трябвало нова цена незабавно “, безапелационен е Граматиков.

Директорът на държавният ВиК холдинга Кънчо Кънчев е обяснил, че цените на тока към този момент въобще не дават отговор на плановете, заложени в настоящите бизнес проекти на сдруженията. Според Кънчев единствено поради кошмарното повишаване на електрическата енергия компаниите, които влизат в състава на холдинга, заплащат за мегаватчас ток  приблизително с над 303 лева повече по отношение на одобрената в бизнесплановете цена от 82 лева Заради голямата разлика сред прогнози и действителност те са задлъжнели с над 18 млн. лева към снабдители на ел. сила. „ Почти всички електроразпределните сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят “, споделя шефът на водния холдинг, като  предвижда, че в случай че не се вземат ограничения, пще се натрупат просрочени фактури за 140 млн.лв.

Управителят на ВиК –Враца Ангел Престойски сигнализира, че към 20 сдружения са на път да изпаднат в несъстоятелност. И разясни, че банкрутът им значи, че популацията ще остане бе водоснабдяване. „ Още преди шест месеца сме сезирали КЕВР за проблемите, които  ще излязат на дневен ред поради повишаването на тока ", твърди Престойски. 

Има и друг риск  - повдигането на минималната работна заплата от Нова година. " Така с изключение на непостижими сметки за ток, сдруженията ще би трябвало да намерят средства и за по-високи заплати, т.е. още дефицити. Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще стартират да напущат работа и най-после ще останем единствено шефовете на ВиК сдруженията, които ще заключат вратата, когато банкрутират “, разяснява шефът на ВиК – Видин.

Третата огромна заплаха е България да загуби милиардни средства от Европейски Съюз - тъй като изпадането на ВиК операторите в неплатежоспособност значи неуспех на проектите за рационализация на ВиК мрежата, финансирани по Оперативна стратегия „ Околна среда “.

Какво да се прави? На работната среща Атанас Паскалев, съветник на министър Комитова, е очертал три разновидността за излаз от рецесията. Първият е да се започва член 19 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който разрешава преразглеждане на цените да се направи по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент. Втората опция е ускорение на процедурите по приемане на бизнес проектите на операторите. Третата мярка е да се съкратят от  6 на 3 месеца периодите, за които се наблюдават разноските при образуване на цените на услугите.

Това е гледната точка на Министерство на регионалното развитие. Но водният регулатор счита, че страната би трябвало да реагира по различен метод.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната.  Според специалистите на КЕВР  използването на чл.19 от закона било невероятно, защото сега към този момент тече процедура по утвърждение на новите бизнес проекти на сдруженията, които плануват повдигане на цените. Не е ясно обаче по кое време тези проекти ще бъдат одобрени. 

„ Срещата беше изцяло безпредметна. Ние сме се съветвали с адвокати по отношение на използването на член 19, като при предпочитание регулатора може да приложи това деяние от 1 януари до влизането в действие на новите бизнес проекти “, отвърна явно неудовлетворен зам.-министър Граматиков. 

Той подсети, че към момента КЕВР не е одобрила нито един бизнес проект на ВиК сдружение, макар, че са импортирани от края на месец  юни 2021 година Шансът това да се случи до нова година е нулев. „ Активирането на член 19 и нова цена от 1 януари е единствената опция да избегнем проблемите. Разбира се, ще търсим и компесаторен механизъм “, твърди Граматиков.

Самото районно министерство не си е написало домашното. От Министерство на регионалното развитие от години твърдят, че зараде неизбежното повишаване на ВиК услугите  ще бъдат въведени " водни помощи " за по-бедните - по сходство на енергийните. Това и до през днешния ден си остава просто заричане. 

Членът на КЕВР Ремзи Осман пък счита, че решаването на проблемите в този бранш изисква законодателни промени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР