Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще създаде единен регистър

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще създаде единен регистър
Коментари Харесай

Създаваме нов единен регистър

Министерството на районното развиване и благоустройството ще сътвори обединен указател по устройство на територията. Той ще сплотява в себе си всички регистри, водени от министерството, Дирекцията за народен строителен надзор, регионалните администрации, общинските администрации и администрациите на регионите в градовете с районно разделяне. Това е една от признатите от държавното управление промени в Закона за устройство на територията, с които се цели възстановяване на административното обслужване и понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса, както и прецизиране на процеса, обвързван с даване на административни услуги по реда на Закон за устройство на територията.

В регистъра ще се разгласяват позволения за слагане на преместваеми обекти, рекламни, осведомителни и монументално-декоративни детайли и заповеди за премахването им, позволения за разработване на устройствени проекти и техните промени, актове за одобряването им, както и позволения за градеж. Регистърът ще съдържа също удостоверения на консултантите, извършващи оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване строителен контрол, механически паспорти на градежите, актове за въвеждане в употреба на градежите и заповеди за унищожаване на противозаконни градежи.

Регистърът ще бъде интегриран с порталите за отворени и за пространствени данни. Всички данни в него ще са налични по електронен път. Ще се дадат лимитирани права за прилагане на обособена информация, без опция за промени от жителите.

Условията и редът за издание на информация в единния указател и за поддържането ѝ в настоящ тип ще бъдат избрани с разпоредба на Министерския съвет. До неговото основаване издадените актове ще се разгласяват по досегашния ред.

Приетият от държавното управление законопроект е направен в осъществяване на държавната политика за облекчение на административно обслужване. Целта на измененията в Закон за устройство на територията е посредством сливане на данните за устройственото обмисляне на територията, капиталовото планиране и строителството да се обезпечи бърз достъп до тях и по-добро административно обслужване. По тази причина е планувано административните органи, организациите, предоставящи публични услуги, лицата, осъществяващи обществени функционалности и органите на правосъдна власт да откриват служебно за потребностите на съответното произвеждане всички условия, вписани в единния указател въз основа на съответните идентификационни данни, посочени от заявител, молител или жалбоподател.

Предвижда се още с разпоредба да бъдат избрани общи правила за организацията на административното обслужване по Закон за устройство на територията и да се утвърдят мостри на документи за всички административни услуги, осъществявани по реда и изискванията на този закон. Целта е понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса, като се уеднакви броят и типът на изискващите се документи за една и съща услуга, типът и наличието на заявките за даване на административни услуги и обезпечаването на разнообразни благоприятни условия за подаване на заявки за осъществяване на услугите и приемане на готовите документи.

С приемането на законопроекта ще се усъвършенстват разрешаването на разработване на устройствени проекти и техните промени, одобряването на устройствени проекти и техните промени, одобряването на капиталови планове, издаването на позволения за градеж, на позволения за прилагане на градежи от първа, втора и трета категория и на удостоверения за въвеждане в употреба на градежи от четвърта и пета категория, регистрирането на механически паспорти за градежи, издаването на удостоверения за толерантност, на позволения за слагане на преместваеми обекти и за слагане на рекламни, осведомителни и монументално-декоративни детайли.

Изчерпателно са регламентирани условията, при които може да бъде обещано единодушие или основанията за отвод, както и особените правила при издаване на авансово единодушие за геозащитни ограничения и действия или строителство на здания и уреди в свлачищни региони.

Регламентира се също редът за служебно координиране на плановете на подробни устройствени проекти със заинтригуваните централни и териториални администрации, както и със профилираните контролни органи в случаите, когато за съгласуването не се изисква издаване на актове при изискванията, по реда и периодите, избрани в специфичен закон.

Предвидено е и документално единодушие на съответния министър за смяна на предназначението на постройка или част от такава, която е обект на образованието, науката, опазването на здравето или културата, както и на спортни обекти, уреди или на части от тях, да се дава служебно на основния проектант на община или на способен орган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР