Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура"

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура"
Коментари Харесай

Частен инвеститор предлага да построи паркинг за ТИР-ове преди ГКПП Капитан Андреево

Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура " са предложили редица действия за облекчавене придвижването преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево през годините. Това сподели Петя Аврамова, министър на районното развиване и благоустройството, в отговор на въпрос от народния представител Смиляна Нитова-Кръстева по отношение на изграждане на паркинг за тирове на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево ".
Предвид натовареното придвижване постоянно се образуват опашки, от време на време и до 25 километра. А това е причина и за произшествия, означи Нитова. От община Свиленград на 5 декември предходната година са излезли с декларация до редица ведомства да се построи място за изчакване отвън Автомагистрала "Марица " и преди Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ". "Има ли план за подобен? ", попита Нитова.

Проектът за подобен паркинг е направен и е импортиран в Министерство на вътрешните работи Хасково за координиране. След неговото утвърждение ще стартира осъществяването му, сподели министър Аврамова.

Изграждането на зона за изчакване с паркинг наоколо до пункта е в компентенциите на няколко министерства, което затруднява процеса, означи районният министър.

В АПИ има заявки и от частни вложители за такива планове, а министреството е готово да им спомага за осъществяване за крайпътни пунктове за изчакване - с паркинги и обслужващи зони със заведения за хранене.

Министър Аврамова осведоми, че за този район има едно предложение от частен вложител за създаване на зона с паркинги върху лична земя за обслужване на ТИР-ове.

На Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево - Капъкуле " (на турски: Kapıkule Sınır Kapısı), ситуиран на българо-турската граница, се прави граничен надзор както на автомобилния, по този начин и на железопътния превоз. Пунктът е ситуиран на основния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Той е измежду главните за прекосяване на българската границата, тук протича по-голямата част от търговията сред Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, въпреки това. От 2005 година е неразрешено прекосяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт от пешеходци.

Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево - Капъкуле " е измежду най-големите и натоварени в света по брой пасажери и количество товари, преминаващи през него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР