Министерството на правосъдието прекратява едно от най-големите разследвания за допинг

...
Министерството на правосъдието прекратява едно от най-големите разследвания за допинг
Коментари Харесай

Конните надбягвания изчистват своята дейност с пазач, който наблюдава безопасността на хиподрума, антидопинговите правила

Министерството на правораздаването приключва едно от най-големите следствия за допинг коне в историята на Съединени американски щати. Тази вечер ще чуете уличаващите подслушвания, които помогнаха за разкриването на случая; наказание на 29 ветеринарни лекари, треньори на коне и разпространители на опиати.

Конните надбягвания, известни като спорта на кралете, бяха мощно опетнени предходната пролет, когато дузина коне умряха през седмиците към дербито в Кентъки. И единствено преди дни в Калифорния два коня умряха преди Купата на животновъдите.

Конните надбягвания доближиха своя миг и ние искахме да знаем: може ли спортът в действителност да бъде реформиран — или е прекомерно късно?
Беше сладостен свършек на тазгодишното Дерби в Кентъки.

На фона на допинг свадите и смъртните случаи, може ли нов народен регулатор да почисти конните надбягвания?

Смъртните случаи прибавиха въпроси за бъдещето на спорта — и дали HISA може да усъвършенства сигурността и да изпревари корумпираните треньори и ветеринари, които са подхванали изключителни стъпки, с цел да надхитрят регулаторите.

Сесилия Вега: Колко огромен проблем е допингът в конните надбягвания?

Стюарт Джани: Голям проблем е, че се визира целостта на това-- на спорта. Не е добре за конете. Ъъъ, в това няма нищо задоволително.

Стюарт Джани е човек, чието потекло е именито в света на конните надбягвания. Семейството му в миналото е имало шампионската чистокръвна морска бисквитка.

Като ръководител на The Jockey Club — организация, която записва чистокръвни животни — Джани даде показания пред Конгреса през 2018 година и прикани за основаване на национална антидопингова стратегия.

Стюарт Джани (по време на свидетелските си показания ): Този въпрос е извънредно значим за чистокръвната промишленост и изключително за The Jockey Club, който се застъпва за промяна на медикаментите в нашия спорт от десетилетия.

Сесилия Вега: С една дума, можете ли да опишете какъв кон регламентът за надпреварите е бил като през последните 50 години?

Стюарт Джани: Провал. И от ден на ден.

Сесилия Вега: Влоши ли се?

Стюарт Джани: Влоши се. И почтено казано, страните не са си свършили работата.

В продължение на десетилетия спортът беше напълно следен от държавните спортни комисии, които се бореха да спрат повтарящите се нарушавания на опиатите, изключително от най-известния треньор в спорта Боб Баферт. Баферт е представен за десетки нарушавания на опиатите по отношение на някои от неговите коне през последните четири десетилетия. Той беше отхвърлен от Чърчил Даунс през 2021 година, откакто неговият кон Medina Spirit завоюва Дербито в Кентъки, само че по-късно беше дисквалифициран след позитивен тест за неразрешено вещество.

Сесилия Вега: Трябва да ви кажа, че когато говорите за нещо, което звучи по този начин, като че ли е институционализирано, както беше корупцията. Не знам по какъв начин изчиствате това.

Стюарт Джани: Ами, мисля, че отстранявате хората. Вие ги изпращате отвън спорта. И някои от тях отиват в пандиза.

През март 2020 година набор от всеобхватни федерални обвинителни актове изложиха степента на корупцията — с допинг и свирепост към животните на показ на най-високите равнища в спорта.

Според обвиняванията ветеринарни лекари и треньори са възнамерявали да дават на конете неразрешени субстанции, които те назовават ​​„ маймуна “ и „ алена киселина “, с цел да ги накарат да бягат по-бързо – в това число същия тип, който е приемал колоездачът Ланс Армстронг за създаване на кръв. < /p>

Прокурорите споделиха, че са употребявали и болкоуспокояващи, в това число змийска отрова, която умъртвява нервите, тъй че конете да могат да тичат през пострадвания.

ФБР сподели, че това е довело до счупени крайници, сърдечни проблеми и в някои случаи гибел.

Използвайки набор от подслушвания, Министерството на правораздаването повдигна обвинявания на 33 ветеринарни лекари, обучители и дистрибутори на медикаменти - в това число някои от най-големите имена в бизнеса, като Джейсън Сървис, който образова Максимална сигурност, приключил преди всичко в дербито в Кентъки през 2019 година, преди конят да бъде дисквалифициран за интервенция посредством дрифтиране отвън неговата лента. Прокурорите повдигнаха обвинявания и на най-печелившия треньор Хорхе Наваро, чут на този цялостен с хули подслушван телефон да се хвали на различен треньор по какъв начин медикаментите карат коня му да тича по-бързо.

Хорхе Наваро (на запис): По дяволите ** го даде на този кон – тази мамка ***** препусна – препусна!

Треньор (на запис): Добре.

Хорхе Наваро (на запис): Да.

Треньор (на запис): Аминокиселина.

Хорхе Наваро (на запис): Да, някои аминокиселини за инжектиране. Малка бутилка.

Репутацията на Наваро като допинг коне беше толкоз обществена загадка, че прокурорите настояват, че той е употребявал прякора „ Човекът със сок “ и го е носел на обувките си като почетен знак. Това е той вдясно с мрачно розовата риза… 

Наваро даде неразрешени медикаменти на един от най-известните си коне X Y Jet преди съревнование в Дубай, където конят завоюва премия от милион и половина $. < /p>

Според обвиняването Наваро сподели: „ Дадох му го посредством 50 инжекции… Дадох му го през устата. “ На идната година Наваро разгласи, че X Y Jet е умрял от сърдечен удар. Това направи усещане на Шон Ричардс, водещият сътрудник на ФБР по случая.

Сесилия Вега: В тези подслушвания/ чувате Наваро да споделя на различен треньор какъв брой близо е бил до ареста. Той споделя, че е щял да бъде заловен, изтъквам, " да помпа, помпа и дими " всеки кон, който тича този ден. Чувате това и си мислите какво?

Шон Ричардс: Ние сме тъкмо там, където би трябвало да бъдем./ знаете, че имаме в действителност, в действителност добър разпознат обект и получаваме фантастични доказателства.

Той прекарва детството си във плантация за коне, а кариерата му разрушава съветски мафиоти. И двете се оказаха скъпи за проникването в тъмната страна на света на конните надбягвания.

Не лиши доста време на сътрудник Ричардс да разбере, че ветеринарите и дистрибуторите на медикаменти непрестанно намират способи да надхитрят системата за тестване.

Шон Ричардс: Те биха трансформирали една молекула в тази поредност. И в този момент, даже да са имали тест, в случай че нямат най-новия тест за това вещество, те в никакъв случай няма да го намерят.

Сесилия Вега: И по този начин, един откривател идва с тест, търсещ това лекарство. Те го трансформират с молекула тук или там.

Шон Ричардс: Вашият тест не е добър. Ако не може да се тества, те не могат да си навлекат проблеми поради това.

Сесилия Вега: Колко рискова е тази игра на котка и мишка, която играят, с цел да изпреварят следователите, за инжектираните коне?

Шон Ричардс: Ужасно е. Да-- ти не знаеш какво има в тези субстанции.

Голяма част от доказателствата в следствието започнаха с чувството на един човек. Нюйоркският магнат на търговски недвижими парцели Джеф Гурал е притежател на хиподрума Meadowlands в Ню Джърси - най-голямото място в страната за надпревари с впряг, нишов спорт за залагания, при който коне теглят водачи в каруци.

Сесилия Вега: Какво сте видели, което ви накара да се усъмните, че опиатите са толкоз необятно публикувани?

Джеф Гурал: Ще видите коне, които се движат с избрана скорост, и по-късно новия треньор ще поеме надмощието и на идната седмица конят ще бъде с две секунди по-бърз.

Сесилия Вега: И в това, съгласно вас, има великански червен байрак?

Джеф Гурал: Невъзможно е.

Сесилия Вега: Невъзможно ли е?

Джеф Гурал: Невъзможно е да вземеш кон-- да лети с две секунди по-бързо. И ще го видите поредно.

Сесилия Вега: Какво мислите, че е карало тези момчета?

Джеф Гурал: Алчността. Същото нещо, което движи всички.

Така Гурал напряко забрани треньори, за които подозираше, че употребяват допинг - и нае пенсиониран щатски служител на реда Брис Коут да организира изненадващи проби на кръв и урина.

Джеф Гурал: Ако искахте да се състезавате тук, трябваше да подпишете съглашение, в което се споделяше, че можем да се появим когато и да е и да помолим вашия ветеринарен доктор да ни достави проба от лекарството. И можем да вършим каквото си желаяме с него.

Сесилия Вега: Необявени проби.

Джеф Гурал: Необявени, това е ключът. Точно като бейзбола и футбола.

Сесилия Вега: И какви бяха резултатите?

Джеф Гурал: Повечето от пробите се оказаха негативни, само че някои се върнаха за медикаменти, за които никой не знаеше.

След това Gural нае проверяващата компания 5 Stones.

Stuart Janney и The Jockey Club също бяха наели 5 Stones, които бяха работили за самостоятелната комисия на международната антидопингова организация, проверяваща Русия допинг в леката атлетика.

Сесилия Вега: Дадохте ли им някакви съответни указания във връзка с това кого би трябвало или не би трябвало да преследват?

Стюарт Джани: Да. Казах: „ Не се интересувам да отидеш и да намериш относително незначителен човек, работещ в нечия плевня, който се е обзаложил, че не е трябвало да прави или да прави нещо, което е, знаете ли, без значение за това, за което приказваме. "

Сесилия Вега: Вие искахте огромна риба.

Стюарт Джани: " Искам да преследвате значимите хора, които съгласно мен покваряват спорта. "

Джани получи това, което искаше.

5 Stones предадоха следите си на Шон Ричард от ФБР, който събра планина от доказателства, в това число това подслушване, където съгласно проверяващите треньорите Джейсън Сервис и Хорхе Наваро се чуват да акцентират какъв брой неприятно би било, в случай че бъдат хванати с противозаконни опиати.

Джейсън Сервис (на запис): Не можем да го създадем измежду бял ден, би трябвало да го създадем като –

Хорхе Наваро (на запис): Знам, аз Ще го държа при себе си, ще го държа, ще го държа в колата си, не се тормозя за това.

Джейсън Сервис (на запис): Какво ще кажете, какво, Аз съм — аз не желая — хората виждат, че сме мъртви — ние сме мъртви.

И следователите споделят, че това подслушване е заловило треньора Ник Сурик да приказва за прикриване на Наваро.

Ник Сурик (на запис): Знаеш ли какъв брой шибани коне той е умъртвил и счупил, че аз ги накарах да изчезнат?
ФБР откри стотици флакони, свързани с ветеринарния доктор Сет Фишман, чут в друго подслушване да се хвали с медикаментите си.

Мъжки глас (на запис): Търся най-много ах — за възстановяване на представянето.

Сет Фишман (на запис): Е, има всички равнища, имам поради, това е мястото, където можем да приказваме персонално, можете да отидете с нещо за болежка или можете да извършите нещо за повишение на кръвното, желая да кажа, че знаете, има доста благоприятни условия, знаете.

Сесилия Вега: Вие ти си кон човек.

Шон Ричардс: Мммм.

Сесилия Вега: Какво мислите за това?

Шон Ричардс: Напълно неправилно е. да изпомпваш тези коне, цялостни с неща, които не знаеш какво има в тях, за-- знаеш ли, евентуален късмет да спечелиш с по-висок %, това е непоносимо държание.

Сет Фишман беше наказан на 11 години затвор. The Juice Man, Хорхе Наваро и Ник Сурик бяха наказани на пет години, а през юли предходната година Джейсън Сервис на четири – всички за закононарушения, свързани с допинг.

Сесилия Вега: Колко време ще отнеме да изчистите това?

Лиза Лазарус: Вероятно ще отнеме години, с цел да бъдем в действителност уверени, че имаме изцяло чист спорт.

Откакто антидопинговата стратегия на HISA отвори порти през май 33 треньори в Съединените щати бяха отстранени за неразрешени субстанции. През предишното лято на хиподрума Саратога в Ню Йорк починаха още 13 коня. Тези смъртни случаи се проверяват.

Произведено от Сара Кох. Асоцииран продуцент Мадлин Карлайл. Сътрудник по излъчването, Кейти Джанс Редактирано от Матю Лев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР