През седемте месеца след шокиращото нападение на палестинското ислямистко движение

...
През седемте месеца след шокиращото нападение на палестинското ислямистко движение
Коментари Харесай

Доклад: Светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война

През седемте месеца след шокиращото нахлуване на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " против Израел светът е очевидец на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората международна война, се споделя в оповестен през днешния ден годишен отчет, съобщи ДПА.

Ако тази наклонност се резервира, евреите в доста страни към този момент няма да могат да живеят със своята еднаквост в сигурност и независимост, предизвестяват Центърът за проучване на актуалното европейско еврейство към Телавивския университет и основаната в Съединени американски щати Лига срещу поругаването.

" Годината не е 1938-а, даже не е 1933-а ", сподели професор Урия Шавит. " Ако сегашните трендове обаче се запазят, завесите ще се спуснат над опцията да се води еврейски живот на Запад - да се носи звездата на Давид, да се посещават синагоги и центрове на общността, да се изпращат децата в еврейски учебни заведения, да се посещава еврейски клуб в университетското градче или да се приказва иврит ", съобщи той.

В отчета се отбелязва, че антисемитизмът не е спрял да се ускорява през месеците и годините, предхождащи всеобщите убийства, осъществени от " Хамас " и други палестински екстремистки групировки, само че " 7 октомври спомогна за разрастването на пожара, който към този момент беше излязъл отвън надзор ".

В Съединените щати, където живеят към 6 милиона евреи, сред януари и септември 2023 година да вземем за пример са регистрирани общо към 3500 антисемитски случая, а през последните три месеца на годината - съвсем 4000. 

Подобна е и картината в други страни като Германия, където от януари до септември предходната година са документирани 1365 случая, свързани с антисемитизъм, а от октомври до декември - 2249.

В други страни с огромни еврейски малцинства, в това число Франция, Англия, Австралия, Италия, Бразилия и Мексико, също се следи нарастване на тези прояви.  

Докладът, озаглавен " Загриженост за бъдещето на еврейския живот на Запад ", предизвестява тази наклонност да не бъде обяснявана просто като реакция на филантропичната злополука в линията Газа. Това е по този начин, тъй като някои от най-лошите антиеврейски изявления по отношение на спора бяха направени в първите дни след 7 октомври, аргументират се създателите.

Те пишат още, че антисемитизмът надига глава в средите както на крайната десница, по този начин и на крайната левица, и се популяризира и в обществото като цяло, постоянно посредством обществените мрежи, отбелязва ДПА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР