Министерството на правосъдието на САЩ започва съдебен процес във вторник,

...
Министерството на правосъдието на САЩ започва съдебен процес във вторник,
Коментари Харесай

САЩ опитват да блокират поглъщането на най-евтиния авиопревозвач

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати стартира правосъден развой във вторник, настоявайки федерален арбитър да блокира плануваното придобиване от JetBlue Airways на ултранискотарифния транспортьор Spirit Airlines за 3,8 милиарда $, оповестява Reuters.

Делото във федералния съд в Бостън е част от напъните на администрацията на президента Джо Байдън да резервира конкуренцията измежду нискотарифните самолетни компании, като подсигурява, че пътуването със аероплан остава налично за доста повече американски консуматори.

Процесът ще се организира без правосъдни заседатели в продължение на към три седмици пред американския областен арбитър Уилям Йънг.

Сливането сред JetBlue и Spirit, надлежно шестият и седмият по величина американски транспортьор, ще означи първата огромна договорка сред американски самолетни компании, откогато Alaska Airlines купи Virgin America през 2016 година.

Секторът е доминиран от четири американски самолетни превозвачи - United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines и Southwest - които управляват 80% от вътрешния пазар след поредност от предходни сливания на самолетни компании, означиха от Министерството на правораздаването.

JetBlue назова договорката в полза на потребителите и се опита да облекчи антитръстовите опасения на американските регулатори, като се съгласи да продаде слотовете на Spirit на избрани летища в Ню Йорк, Бостън, Нюарк и Форт Лодърдейл.

Но Министерството на правораздаването съобщи, че тези продажби не са задоволителни и в дело, заведено през март, се твърди, че обединената самолетна компания ще навреди на потребителите посредством увеличение на цените и понижаване на избора по направления в цялата страна.

Департаментът дружно с основните прокурори от шест щата и окръг Колумбия осъжда договорката. Те назовават ​​Spirit " разрушителна и новаторска самолетна компания ", чийто нискотарифен модел без непотребни средства наложи понижаване на цените в цялата промишленост.

Министерството на правораздаването твърди, че сливането ще отстрани натиска, пред който са изправени по-големите самолетни компании, в това число JetBlue, да понижат цените си в отговор на конкуренцията от страна на Spirit и ще коства на потребителите над 2 милиарда $ в по-високи цени годишно.

" Придобиването дава обещание да размени Spirit с по-скъпа самолетна компания, която предлага по-малко места, таксува по-високи цени и е по-малко евентуално да разстрои по-високите цени на други самолетни компании ", се показва в правосъдна документи преди процеса.

Въпреки че JetBlue ще стане петата по величина самолетна компания в страната, нейните юристи споделят, че тя към момента ще има единствено по-малко от 10% пазарен дял в страната.

В изказване на JetBlue се споделя, че " нашата композиция със Spirit е най-хубавата опция да повлияем на промишлеността посредством увеличение на конкуренцията и избора, създавайки от дълго време просрочен народен съперник на ниските цени на преобладаващите огромни четири самолетни компании ".

JetBlue към този момент беше във фокуса на едно от по-ранните си каузи, като различен арбитър от Бостън, Лео Сорокин, през май застана на страната на държавното управление, като откри, че партньорството на JetBlue в Съединени американски щати за североизток с American Airlines нарушава антитръстовото законодателство.

Впоследствие JetBlue реши да приключи съюза. American Airlines апелира решението на Сорокин, напомня Ройтерс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР