Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че ще защитава клиники,

...
Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че ще защитава клиники,
Коментари Харесай

Намериха вратичка в закона, забраняващ абортите в Тексас

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разгласи, че ще пази клиники, които правят аборти в Тексас - щата с съвсем цялостна възбрана за непринудено спиране на бременността.

От департамента обявиха, че ще се " обезпечи поддръжка от федералните правоприлагащи органи ", когато клиника, център за репродуктивно здраве или пациент са " атакувани ". 

Скандалният нов закон на Тексас не разрешава абортите след шестата седмица на бременността. Така бременност може да бъде прекратена единствено при положение на " изключителна обстановка от медицински темперамент ".

Не се вършат изключения при обезчестяване или блудничество.

Лекари и правозащитни групи подлагат на критика закона, известен като Senate Bill 8 или по този начин наречения  " Закон за сърдечния темп ", който влезе в действие предходната седмица, откакто беше подписан от губернатора на Тексас Грег Абът през май.

Законът е най-рестриктивният в страната, като не разрешава абортите след откриването на това, което борците против абортите назовават ​​сърдечен темп на плода, нещо, което съгласно медицинските управляващи е подвеждащо. Опитът пък показва, че доста от дамите до шестата седмица към момента даже не са разбрали, че са бременни. 

Новият закон влезе в действие, откакто Върховният съд не отговори на незабавна тъжба от извършващи аборти лекари и клиники. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди като " невиждана офанзива против конституционните права на дамите " отхвърли на Върховния съд да обезсили действието на закон в щата Тексас, ограничителен правото на аборт

Законът също по този начин дава право на всяко лице да съди лекари, които правят аборт след шестседмичната точка.

Предвидени са даже санкции за водачи на такси, които транспортират дами до медицински центрове, където да терминират нежелана бременност. 

" Ние няма да толерираме насилието против тези, които желаят да получат или дават услуги по репродуктивно здраве ", заяви основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд в изказване, представено от BBC.

Според него това би противоречило на закона FACE (свобода на достъпа до входовете на клиники), който е в мощ от 1994 година Той не разрешава всяка форма на заплашително или принудително държание по отношение на всеки човек, който получава услуги по репродуктивно здраве, нормално аборт.

В изказването си Гарланд сподели, че неговият отдел ще наложи FACE, до момента в който " незабавно изследва всички благоприятни условия за оборване на тексаския Senate Bill 8 за отбрана на конституционните права на дамите и други лица ".

Какво е отношението на американците към правата на аборт?

Абортът от дълго време е един от най-спорните обществени проблеми в Съединени американски щати. Въпреки това анкети от Центъра за изследване  " Pew " демонстрират, че съвсем шест от 10 американци имат вяра, че абортът би трябвало да бъде изцяло или най-малко в множеството случаи законен.

Този процент остава релативно постоянен през последните две десетилетия, само че маскира партизанското разделяне: единствено 35% от републиканците поддържат тази позиция, акцентира BBC.

В закостенял Тексас социологическо проучване показа, че съвсем половината от гласоподавателите на щата подкрепят забраната на абортите след шестата седмица от бременността.

 
100 дни откогато Полша забрани абортите. Жените отвръщат на удара
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР