Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне

...
Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне
Коментари Харесай

МО отрече да е водило разговори за даряване на МиГ-29 на Украйна

" Министерството на защитата не е провеждало диалози за безплатно даване на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до недостиг от качества, което е в несъгласие с Конституцията на Република България и Закона за защитата и въоръжените сили на Република България ", оповестиха от пресцентъра на министерството.

Оттам означават, че сходно решение би довело до недостиг от качества, което е в несъгласие с Конституцията на Република България и Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

" В осъществяване на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на защитата поредно организира диалози за опциите за осъществяване на така наречен " триъгълни покупко-продажби ", за подмяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни страни, без да се позволява загуба на качества ", допълват от МО.

По-рано през днешния ден CNN заяви, че България е предложила да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29 и това е станало преди два месеца. Американският ефирен канал се базира на свръхсекретен отчет на Пентагона. Достъпът до тези данни е част от изтеклите секретни разследващи документи за националната сигурност на Съединени американски щати и съдружниците.

" На 23 февруари България изрази подготвеност да подари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна ", пишело в отчета. В документа това е оценено като " предизвикателство ", защото би оставило България без изтребители, до момента в който не бъдат доставени създадените в Съединени американски щати F-16, което ще е след най-малко година ".

Информацията на американския ефирен канал мощно контрастира на обществено декларираното от президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че България няма по никакъв мотив да дава изтребители на Украйна.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР