Министерството на отбраната награди в четвъртък (4 октомври 2018 г.)

...
Министерството на отбраната награди в четвъртък (4 октомври 2018 г.)
Коментари Харесай

Наградиха политически затворник за заслуги към отбраната на страната

Министерството на защитата награди в четвъртък (4 октомври 2018 г.) полковника от запаса Дянко Марков за заслуги към защитата на страната, дейна обществена и военно-родолюбива активност, оповестява уеб сайтът desebg.com.

Летецът деец от Втората международна война, който е и политически пандизчия по време на комунизма, получи награден знак „ За достолепие и чест “ за офицери, който му беше връчен на тържествена гала в Централния боен клуб от Манол Тенчев, шеф на отдел „ Военни монументи и военно-патриотично образование “ в дирекция „ Социална политика “ на Министерството на защитата.

Дянко Марков бе отличен навръх неговата 96-годишнина. Той е роден на 4 октомври 1922 година в Плевен. Майка му е гимназиална учителка, а татко му е юрист, който на 60-годишна възраст е погубен без съд и присъда от комунистите незабавно след 9 септември 1944 година

Дянко Марков приключва Военното на Негово Величество учебно заведение. Произведен е в чин подпоручик на 3 март 1944 година Участва в заключителната фаза от Втората международна война като летец-бомбардировач от 5-и въздушен полк и взе участие в боевете против Германия. Награден с медал „ За смелост ”.

През август 1948 година е наказан в процеса против така наречен Втори легионерски център, по който присъди получават над 70 души.

През 1948-1952 година е политически пандизчия. След като излиза от пандиза работи като строителен служащ, миньор, шлосер и оркестрант.

След 10 ноември 1989 година е определен за депутат от Български демократически конгрес (БДФ) в Съюз на демократичните сили в 37-о и 38-то Народно заседание. Бил е ръководител на БДФ, ръководител на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, основен редактор на списание „ Един завет ” и на вестник „ Истина ”. Дългогодишен учредителен секретар е на съюз „ Истина ”.

Изключителен оратор, той е създател е на голям брой публикации и книги и е деен участник в публичния живот. В своите записки „ Свидетелствам под клетва ” той разказва мъченията, приложени от комунистическия режим против военните, избрани като негови съперници, след 9 септември 1944 година, на които е подложен и самия авиатор.

През юни 2018 година той бе отличен с премия за повсеместен принос към публицистиката на гала, извършена още веднъж във Военния клуб, на която участваха дипломати и публицисти от разнообразни медии./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР