Министерството на околната среда и водите следи непрекъснато радиационния гама-фон

...
Министерството на околната среда и водите следи непрекъснато радиационния гама-фон
Коментари Харесай

МОСВ следи за радиация в страната след теч на ураново съединение в руски комбинат

Министерството на околната среда и водите следи непрестанно радиационния гама-фон на територията на България в резултат на случай в Уралския електрохимически комбинат в съветския град Новоуралск, оповестяват от институцията. От Министерство на околната среда и водите твърдят, че няма заплаха за страната ни .

По информация на " РИА Новости ", представена от българското екоминистерство равнищата на радиация в обекта и в региона на града са естествени. От разхерметизирал се цилиндър е изминал уранов хексафлуорид , който се употребява за обогатяване на уран за атомни електроцентрали. Инцидентът е местен, а мястото на повредата, която от Министерство на околната среда и водите дефинират като хипотетична, е надалеч от територията на България.

Към момента Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на радиационния гама-фон не е записала на територията на страната промени над естествените вариации, присъщи за гама-фона в пунктовете за премерване. Системата разполага с 26 автоматизирани мониторингови станции, които правят непрекъснати измервания на радиационния гама-фон. Данни за радиационния гама-фон от нашата страна се подават на всеки един час към Европейската платформа за продан на радиологични данни и могат.
 Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй
Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй

Няма риск от смяна в радиационната конюнктура

След 11:30 ч. всеки ден на уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) се разгласява всекидневен бюлетин за радиационната конюнктура.

На територията на страната има построени и шест стационарни станции в градовете Враца, Монтана, Бургас, Варна, Свищов и София за мониторинг на естествени и техногенни радионуклиди в аерозолни филтри.

На 14 юли " Ройтерс " осведоми за един умрял при случая в завода за обогатяване на уран в Урал в петък , базирайки се на данни на " Росатом ". Руската държавна нуклеарна компания изяснява, че изтеклото съединяване съдържа обеднената форма на уран, която е по-малко радиоактивна.

Заводът в Новоуралск обогатява уран за атомни електроцентрали и е най-големият по рода си в света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР