Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на

...
Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на
Коментари Харесай

20 юни: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър в Украйна. Честотата на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води, твърдят от институцията. Обменя се информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД " Черноморски регион " – Варна: 0886 406 816.

20 юни: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Сателитните наблюдения и осъщественото цифрово моделиране на водните течения не дават мотив за терзание. Новите наблюдения демонстрират, че евентуалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което значи, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната организация по околна среда реализираха назначения ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Новите наблюдения демонстрират, че евентуалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което значи, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

По систематизирани данни от последните разбори, в които е включена настоящата прогноза за времето от 6 до 24 юни от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", и от сателитни наблюдения, не се откриват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките до БДЧР за региона на Черно море към Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения не дават мотив за терзание.

По систематизирани данни от последните разбори, в които е включена настоящата прогноза за времето от 6 до 24 юни от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н.Й. Вапцаров ", и от сателитни наблюдения, не се откриват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

По систематизирани данни от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н.Й. Вапцаров " и от сателитни наблюдения не се откриват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките до Басейнова дирекция Черноморски регион към Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.). До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

16 юни: Няма замърсяване на българската акватория на Черно море, стартира засилен мониторинг в още три спомагателни точки в нашата брегова зона

В засиления мониторинг се включват Центърът за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона във ВВМУ, както и още три спомагателни пункта по българската брегова зона

Няма постъпили нови данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна.

С оглед спокойното протичане на туристическия сезон Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море, след опустошителния разлив на язовира, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Към наблюдението се включи и построеният във варненското Висше военноморско учебно заведение Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона, който се употребява в обстановки, изискващи акуратен мониторинг на Черноморския басейн. Той следи в действително време и пресъздава процесите в акваторията на Черно море, както и предвижда посоката на придвижване на плаващи замърсители, разливи и петна.

Засилен мониторинг се прави в още три спомагателни точки в българската брегова зона, избрани от министъра на околната среда и водите. До момента Басейнова дирекция " Черноморски район " – Варна и Изпълнителната организация по околна среда осъществяваха наблюдаване в крайбрежните морски води при Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на новите пунктове е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий, добавени са и спомагателни индикатори като пестициди, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори в българската акватория на Черно море.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разлива на язовир " Нова Каховка " в Украйна.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море все още не дават мотив за терзание. При открит евентуален риск ще бъдат подхванати превантивни дейности и популацията ще бъде осведомено навреме.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на " Нова Каховка " в Украйна. Министерството на околната среда и водите взаимно с украинските, молдовските и румънските управляващи ежедневно обменя информация за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Изпълнителната организация по околна среда наблюдават и спомагателни индикатори за евентуалното влияние след случая.

Екип и на ВВМУ " Н.Й. Вапцаров ", управителен от капитан I сан проф. Мирослав Цветков, също прави разбори и изготвя прогнози за разпространяване на евентуално замърсяване след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна.

Специалистите от Морско учебно заведение проучват постъпващите данни от системите " Сантинел 1 ", " Сантинел 2 " и морската услуга на стратегия " Коперник ". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Последната 10-дневна прогноза, направена на база на до момента осъществените наблюдения и симулации, демонстрира, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и вероятността да навлезе даже в румънската акватория е доста ниска.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР