Министерството на околната среда и водите обяви прием на проекти

...
Министерството на околната среда и водите обяви прием на проекти
Коментари Харесай

Екоминистерството приема проекти за по-чист въздух

Министерството на околната среда и водите разгласи банкет на планове от седем общини, сред които и Монтана, за възстановяване качествата на атмосферния въздух. Предвидени са общо 111 442 000 лева, които ще бъдат разпределени за региони с най-значително замърсяване на въздуха. Проектите би трябвало да бъдат подадени до 31 май идната година.
Мерките, които ще бъдат финасирани, са свързани с подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво (дърва и въглища) с различни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като последна опция (когато всички други варианти са неприложими или изчерпани) е позволена и подмяната на старите печки с съвременни на дърва или въглища, които дават отговор на техническите параметри за екодизайн. Тези ограничения, по едно и също време с плануваните осведомителни и просветителни акции, се чака да доведат до смяна в цялостното мислене на жителите по повод запазване чистотата на въздуха. Максималният период за осъществяване на плановете е 54 месеца.
В Монтана към момента няма автоматизирана станция за надзор на атмосферния въздух. Данните за чистотата на въздуха се афишират най-малко месец по-късно, откакто измерените ръчно индикатори се обработят в Плевен. В момента на страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана могат да се видят данните до м. октомври т. година
Според отчет на екоинспекцията за интервала 01.10.2017 година – 31.03.2018 година (зимен сезон) са осъществени 176 пробонабирания на фини прахови частици под 10 микрона /ФПЧ10/ /, от които 90 броя са над средноденонощната норма.
През месец октомври 2017 година са осъществени 31 пробонабирания по индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в2 броя от дните.
През м. ноември 2017 година са осъществени 30 пробонабирания по индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в 9 броя от дните.
През м. декември 2017 година са осъществени 27 пробонабирания по индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в 14 броя от дните.
През м. януари 2018 година са осъществени 30 пробонабирания по индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в 22 броя от дните.
През м. февруари 2018 година са осъществени 28 пробонабирания по индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в 22 броя от дните.
През месец март от 30 пробонабирания – индикатор ФПЧ10, от които над средноденонощната норма има в 21 броя от дните.
Превишенията са от 1 до 4 пъти, демонстрират графиките в отчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР