Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се съобрази

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се съобрази
Коментари Харесай

Екоминистърът държи на изваждането на карстовия извор от защитена местност "Клептуза"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се съобрази с решението на съда във връзка проблема със предпазена околност " Клептуза " в землището на Велинград. Това разгласи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутатите Петър Куленски и Ивайло Шотев от " Продължаваме Промяната - Демократична България " по отношение на актуализацията на площта на местността и изваждането на карстовия извор и парка с двете изкуствени езера от границите на предпазената околност, което беше направено със заповед на Карамфилова на 22 ноември.

През март Върховната административна прокуратура стачкува пред Върховния административен съд заповедта на екоминистъра, която планува увеличение на площта на " Клептуза " с 680 дка. Карамфилова увери, че е спазила надлежния ред при издаването на заповедта.

 Велинград сред спа туризма, отхвърли от нездравословна борба и боклуците Велинград сред спа туризма, отхвърли от нездравословна борба и боклуците

По думите ѝ при последната разпоредена от нея инспекция е било открито, че все още на територията на извор " Клептуза " и двете захранвани от него изкуствени езера не имат характерности, които да разрешат да бъде извършена процедура по нарастване на площта. Установено е, че те са отвън горската територия, изясни Карамфилова и настоя, че събитието, че карстовият извор не попада в рамките на предпазена околност " Клептуза ", не означавало, че той не е под отбрана.

" Жителите на Велинград би трябвало да концентрират вниманието си точно върху поддържането на този регион, тъй като в действителност предпазена околност Клептуза охранява водосбора на извор Клептуза, а най-голямо значение за запазване на всеки извор има точно опазването на водосбора му, тъй като там се събират водите, които го зареждат ", разяснява още екоминистърът.

От своя страна Куленски посочи, че от близо година община Велинград в лицето на кмета Костадин Коев (ГЕРБ) анонсира планове да даде парк " Клептуза " на 35-годишна концесия против единствено 40 хиляди лева на година, малко над 3000 лева на месец или под 10 ст. на кв. м на новорегистрирано сдружение, зад което стоят лица от така наречен силови структури.

", че въпросното сдружение е благосъстоятелност на известния ММА войник Даниел Илиев, който е и част от фракцията " София Запад ", сплотяваща най-крайните последователи ФК " Левски ". В края на третото ръководство на Бойко Борисов Илиев се появи на фотография с водача на ГЕРБ дружно с различен ММА войник, почитател на някогашния министър председател - Георги Валентинов. Снимката беше направена след поредна интервенция на Борисов поради разкъсан менискус, а Илиев и Валентинов позираха с фланелки с неговия лик в генералската му униформа.

" Местните хора остават с усещането, че страната в лицето на Министерство на околната среда и водите е заела страна в интерес на частен интерес и задачата на тези дейности е да се извадят апетитни парцели от границите на предпазената зона ", акцентира депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР