Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред парламентарната

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред парламентарната
Коментари Харесай

Ще има ли ефективни мерки срещу замърсителите на въздуха

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) показа пред парламентарната Комисия по околната среда и водите оферти за законодателни промени, ориентирани към ограничение на неприятните миризми. Предложенията са създадени от работна група под управлението на заместник-министър Ренета Колева и с присъединяване на специалисти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителната организация по околната среда, районните инспекции по околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Министерството на районното развиване и благоустройството. Целта е основаването на нормативна уредба с ясно написани отговорности и процедури за надзор на институционално равнище, в това число способи за оценка на миризмата, контролни ограничения, и санкциониране на нарушаванията, предава Българска телеграфна агенция.

В началото на това Народно заседание Иван Белчев и група народни представители внесоха законопроект, обвързван с миризмите като главната цел беше основаването на такава работна група. Депутатът е удовлетворен от отчета, който ще послужи за бъдещите законодатели начинания в идващото постоянно държавно управление. Необходимо е съдействие с гражданския бранш, трите министерства и специалисти.

Сред препоръчаните ограничения е издаването на Наредба за въздействието на миризмите на здравето, създаване на Ръководство за моделиране на миризма, промени в устройственото обмисляне на капиталовите оферти, промени в наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда за включване на миризмите като фактор, и условие за основаване на проекти за ръководство на миризмите. Предложена е и Методика за определяне разпространяването на миризми и налагане на наказания, за да се подсигурява успеваемостта на глобите.

От своя страна, народния представител Иван Белчев заяви, че предлага спомагателни ограничения като:

- Изграждане на мрежа от станции за отчитането на скоростта и посоката напразно в райони със сигнали за интензивно миришещи субстанции за разбор и контрол;

- Преглед и осъвременяване листата с неприемливи здания и уреди в най-вече индустриални зони, който да включва предприятия, генериращи интензивно миришещи субстанции или замърсяващи околната среда

- Ограничаване непрекъсната работа на машини и уреди в повтарящ се режим на 72-часови проби - по този начин както работят Биофилтрите на едно русенско дружество от 3 години;

- Обучение на районните здравни инспекции по тематиката за здравните последствия от излагането на интензивно миришещи субстанции или замърсяващи околната среда (с признателност към Д-р Александър Симидчиев за това предложение)

Министър Юлиян Попов акцентира, че казусът с миризмите е обновен заради нарасналата сензитивност на обществото към такива замърсявания и показа опита на градове като Русе и Разград в битката с този проблем. Прегледът на интернационалните регулации сподели разнообразни подходи в разрешаването на този въпрос, като в някои страни като Белгия, Германия, и Унгария съществува национално законодателство, до момента в който в други както Австрия и Италия - районни или характерни решения.

Като член на Комисията по околната среда и водите, Иван Белчев стартира да работи идната седмица с новите служебни министри по тематиката, оповестиха от офиса на депутата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР