Министерството на околната среда и водите има специален регистър на

...
Министерството на околната среда и водите има специален регистър на
Коментари Харесай

Знаете ли кое е най-старото дърво в България?

Министерството на околната среда и водите има специфичен указател на вековните дървета у нас, оповестени по Закона за биологичното многообразие, в който са включени над 2000 представители на този растителен тип. Сайтът с регистъра включва за всеки един образец информация за местонахождение на вековното дърво – землище, община, област, предпазена територия, в случай че попада в такава, както и къса характерност – точна възраст, диаметър, височина на типа. Това разрешава на заинтересуваните от тематиката и от хилядите вековни дървета в България да търсят и получат информация и данни и да задоволят този собствен интерес.

Сред вековните дървета в България има както такива, които се намират в едни от най-големите ни области градове, по този начин и дървета, растящи в непопулярни дребни селца или отдалечени местности.

Дърветата, чиято възраст надвишава едно хилядолетие и е над 10 века, са 4, като не са малко и типовете на възраст към и над 500 години, само че най-многобройни са тези, които към момента не са достигнали 5 века и чиято възраст се дефинира на от 100 до 300-400 години.

Вековни дървета се срещат в съвсем всички области в България, като не са отмерено разпределени – срещат се както области, богати на вековни дървета, по този начин и други, в които наличието на остарели типове, включени в регистъра, е по-бедно.  Кое обаче от тези над 2000 вековни дървета, включени в регистъра, е най-старото дърво в България и на какъв брой години е то?

Най-старото дърво в България

Най-старото дърво в България, чиято възраст се прави оценка на към 1700 години, изчислена и избрана благодарение на ботаническа сонда, която служи за датиране възрастта на дървета, като разрешава броене на пръстените в сърцевината на дървото, което точно разкрива възрастта на изследваното дърво и скоростта на растежа му.

Изчислената възраст на това дърво сочи, че то е поникнало през 334-335 година. То е от типа елементарен летен дъб и е наречено Гранитски дъб, защото пораства в село Гранит в Южна България, в община Братя Даскалови, област Стара Загора. Дъбът е атракция, която притегля туристи в региона, въпреки през последните години да е пресъхнал и от него да е останали единствено шепа живи клони, които се поддържат от особено и преднамерено построена структура.

Дървото е освен най-старото дърво в България, само че е и с впечатляващи размери – 1017 м2, корона, 7,45 метра обиколка на стъблото и височина от 23,4 метра. Други дървета в страната на възраст над 1000 години Следващото най-старо дърво у нас и оповестеното за най-старото иглолистно дърво в страната, е черна мура, израснала в Пирин планина, покрай хижа Бъндерица на към 1930 метра надморска височина, покрай Банско.

Възрастта на това дърво е към 400 години по-малка от възрастта на широколистното най-старото дърво в България – към 1300 години. Тази възраст прави байкушевата мура, наречена на името на своя изобретател лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година открива и разказва екземпляра, освен най-старото иглолистно дърво у нас, само че и едно от най-старите в света. Размерите на тази мура също са впечатляващи – 26 метра височина, диаметър от 2,48 метра и обиколка 7,80 метра.

За да могат туристите, искащи да посетят дървото да го прегледат, е построена дървена стълба, позволяваща това да се случи комфортно, безвредно и с грижа за самото дърво. Кои са най-големите дървета в света? Близо до града с лечебните минерални води – Сандански, в двора на манастира " Св. Георги Победоносец “ в село Златолист се издига третото по възраст дърво у нас, което е на към 1300 години и е единствено няколко години по-младо от байкушевата мура.

Това е златолистки чинар от типа източен чинар с размери обиколка към 6 метра и височина към 30 метра. Последното четвърто дърво, чиято възраст е едно хилядолетие или 10 века е полски бряст, възходящ в центъра на град Сливен, прочут като Стария бряст. Въпреки че дървото страда от заболяване, се поставят всички вероятни грижи то да бъде съхранено и непокътнато. Дървото е част от герба на Сливен, през 2014 година е валидирана пощенска марка " Стария бряст “, а през 2018 година Българска народна банка емитира сребърна възпоменателна монета от 10 лв. " Старият бряст в Сливен “ в тираж от 3000 броя, напомня actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР