Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция планира да

...
Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция планира да
Коментари Харесай

По-евтин ток в Гърция - ето как

Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция възнамерява да анулира специфичната такса от 5% върху газовите електроцентрали, което може да докара до по-евтина електрическа енергия за всички.

Специалният налог беше натрапен от държавното управление по време на енергийната криза през 2022 година, за да таксува производителите на електрическа енергия за потребления от тях природен газ. Първоначално беше въведена еднократна такса от 10 евро за мегаватчас, само че по-късно беше понижена на 5% поради по-ниските цени на горивата.

И двете съглашения бяха ориентирани към понижаване на потреблението на природен газ и подсилване на Фонда за енергиен преход, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Изменението за унищожаване на 5% специфична такса върху централите на природен газ се чака да окаже доста въздействие върху пазара на електрическа енергия за по-евтина сила. По-конкретно - премахването му се чака да докара до понижаване на цените на пазара на едро, което ще ускори основаването на конкурентни предложения.

Също по този начин премахването има позитивен резултат върху таксите на доставчиците към всички консуматори на електрическа енергия.

В окончателния тип, който получи специфичната такса от 5%, таксата възлизаше на почти 1,75 евро мегаватчас природен газ. След това производителите на електрическа енергия трансферираха тези разноски на доставчиците на електрическа енергия, а те от своя страна на потребителите, завишавайки окончателните сметки.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР