Министерството на образованието представи нов график за изпитите през следващата

...
Министерството на образованието представи нов график за изпитите през следващата
Коментари Харесай

Местят матурата след 7. клас, за да има повече време за учене

Министерството на образованието показа нов график за изпитите през идната образователна година.

Планира се матурите след седми и десети клас към този момент да се организират в разнообразни дни, а не както до момента в един. Седмокласниците ще би трябвало да покажат знанията си по български език и литература на 17 юни, а по математика на 19 юни.

За учениците в 10. клас матурите са надлежно на 10 и 12 юни. 

Ето ги и датите

Есенната почивка е с ден повече - от 1 до 5 ноември. По-дълга е и коледната почивка - от 23 декември до 2 януари. Междусрочната почивка пък ще е единствено три дни.

По традиция пролетната почивка е с друга дълготрайност за зрелостниците и за всички останали.

Следващият път, когато чуят учебния звънец, Дария Михайлова и Ивет Бонева ще са седмокласници. И към този момент са сложили своите цели. Дария ще кандидатства архитектура с британски език, а Ивет ще е в езикова паралелка с британски и испански език.

Как реагират на новината, че изпитът им се измества със седмица по-късно?

" Всяка седмица е в изгода, с цел да се приготвя по-добре ", споделя Дария Михайлова.

По БЕЛ учениците са изкарали приблизително 70,5 точки от 100, а по математика - 64,4 точки от 100

" Ще е в интерес на подготовката, само че ще е и седмица терзание ", добави Ивет Бонева.

С повече от 40 години стаж в системата на образованието, Анна Калчева споделя, че подготовката стартира доста преди изпита.

" Ако не са се подготвили през времето, дори освен 7. клас, даже от 1. клас, надали доста ще им помогне. Че ще се разделят двата изпита до известна степен облекчава процедурите по провеждането на изпитите ", споделя заместник-директорът на 35 СЕУ " Добри Войников " Анна Калчева.

Средният резултат по български език и литература за 7. клас беше 55 точки.

С най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник

По математика 35 от 100 точки. Тогава министърът на образованието дефинира оценките като " притеснителни ". Днес съобщи, че измененията целят да оказват помощ с изключение на на учениците и на учителите.

" Тези промени в графика ще разрешат едно по-добро и дейно осъществяване на самите изпити, без стрес и натоварване на учебните шефове и учителите, които няма да организират два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас ", изясни проф. Галин Цоков.

Друга смяна ще бъде намаляването на минималния брой на настоящите оценки по образователните предмети, изучавани с четири и повече часа седмично. Ще се основат учебни лаборатории за нововъведения, измежду които предприемачество, финансова просветеност и зелена сила.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР