Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението за създаване

...
Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението за създаване
Коментари Харесай

МОН подкрепя предложението на омбудсмана за възможност за второ явяване на матура след 12 клас

Министерството на образованието и науката ще поддържа предлагането за основаване на опция за наново явяване на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) след 12. клас.

Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и омбудсмана на България Диана Ковачева. Предстои детайлите по предлагането да се уточнят и да се проучат опциите по кое време най-рано ще стартира да се ползва.

„ Целта ни е да дадем опция на зрелостниците да покачат своите резултати, тъй като сега оценките от матурите остават за цялостен живот, което е незаслужено “, изясни Диана Ковачева.

Министър Цоков акцентира, че екипът му също работи в тази посока и търси най-хубавото решение, с цел да се даде сходна опция оптимално скоро.

„ Важно е да дадем опция за наново явяване и на учениците, които към този момент са положили своите матури и да обсъдим с висшите учебни заведения механизма за признание на тази оценка при кандидатстване, без да се наложи наново издаване на тапия за приключен 12. клас “, сподели проф. Галин Цоков.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че работещ вид е искащите да се явят наново на матура е като бъдат включени на изпита по ДЗИ за съответната последваща година.
МОН и омбудсманът ще провеждат и полемика с родители на деца със специфични просветителни потребности. Проф. Цоков заяви, че се приготвя смяна в нормативната уредба за приобщаващото обучение

„ За нас е доста скъпо да чуем проблемите от практиката и опитът на родителите, с цел да намерим най-верните решения “, акцентира министърът.

Той добави, че институцията на омбудсмана от години работи в тази област и техният опит ще бъде доста скъп в този развой.

Диана Ковачева сложи и казуса с голям брой тъжби и сигнали по повод изпита след 7. клас. Тя изрази позиция, че би трябвало да се обмислят всички благоприятни условия за основаване на опция за втора дата за този изпит.

Министър Цоков показа подхванатите дейности от страна на МОН в тази посока и хрумвания за организационни промени, свързани с националното външно оценяване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР