Министерството на образованието и науката предвижда за приоритетните професионални направления

...
Министерството на образованието и науката предвижда за приоритетните професионални направления
Коментари Харесай

МОН увеличава приема и допълнителните стипендии за приоритетните професионални направления

Министерството на образованието и науката планува за предпочитаните професионални посоки увеличение на приема и спомагателни стипендии, заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.

В направленията "математика ", "физически и химически науки ", "материали и материалознание ", както и "религия " напълно са отстранени рестриктивните мерки за банкет, уточни той.

За някои от предпочитаните посоки се плануват и трети стипендии, чиято цел е да бъде покрита таксата за образование. Тази опция към момента се разисква, само че в случай че се одобри, ще влезе в действие от идната бюджетна година, уточни министърът.

По думите му няма юридическо съображение, с което децата могат да бъдат арестувани в страната след довеждане докрай на своето обучение. Министърът напомни, че през последните три години е понижен приемът в публичните и обществените науки, само че е подтиквана държавната поръчка за педагогическите, инженерно-техническите, природоматематическите и аграрните науки, поради прогнозата, че експертите в тези сфери ще бъдат незадоволителни на пазара на труда.

Според Вълчев тактиката на министерството в системата на висшето обучение е обвързване на професионалните посоки с пазара на труда. Предвиждат се промени в системата на акредитацията на висшите учебни заведения и на тяхното ръководство, уточни той. Във Велико Търново министър Вълчев взе участие в работна среща с шефове на образователни заведения, синдикати и представители на локалната власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР