Министерството на образованието и науката изгради Национална платформа за образователни

...
Министерството на образованието и науката изгради Национална платформа за образователни
Коментари Харесай

Светослав Насвади: Дигитална раница дава възможност да говорим на езика на младите, защото той е дигитален

Министерството на образованието и науката построи Национална платформа за просветителни услуги и наличие. Целта й от една страна е да даде на учителите мощен инструментариум, благодарение на който сами да основават модерни, забавни и интерактивни уроци, а въпреки това, да събере на едно място в " Дигитална раница “ всичко належащо за ученика. Много се веселя да посрещна в нашето студио специалиста " Програми и планове “ на Министерство на образованието и науката Светослав Насвади.  

Здравейте. 

Здравейте. Какво съставлява " Дигиталната раница “, по какъв начин тя оказва помощ на учениците да възприемат образователния материал – това ще бъде фокусът на нашия диалог. Започваме непосредствено всъщност. Вие като специалист по какъв начин гледате на този план?  

Искам да кажа, че " Дигитална раница “ е част от плана " Образование за утрешния ден “. 

Точно по този начин. 

Проектът започва в края на 2019 година, а " Дигиталната раница “ се осъществя в действителност предходната година, към този момент като резултат на всичко, което се извърши по този план. Предполагам, че ще е забавно да се каже, че този план мина през доста стадии и по тази причина първо беше належащо да се построи инфраструктура, върху която да се направи облачна среда, върху която към този момент се построиха още доста неща, само че резултатът, който е забележим за всички, в действителност е тъкмо това – " Дигиталната раница “. Моето мнение е, че планът съумя да постави основите за цифровизация в българското обучение, само че това е дълъг развой, който не би трябвало да бъде спиран и би трябвало да продължава. 

Той до момента беше непълен, т.е. имаше обособени сегменти, които бяха цифровизирани. Като че ли по-скоро от желанието на учителите да бъдат по-достъпни за учениците, с които работят. 

Да, тъкмо по този начин. А и Коронавирус рецесията в действителност накара учителите и учебните заведения от ден на ден да влагат в това да имат опция да вършат онлайн срещи и облачни среди, в които да задържат учебен материал. А пък " Дигиталната раница “ тъкмо това прави – тя сплотява безусловно всичко. Както учителите могат да употребяват " Дигиталната раница “ да обогатяват уроците си и по същия метод да основават уроци, учениците от тяхна страна могат да договарят уроци. Родителите пък имат опция да наблюдават целия учебен развой на техните деца, като следят отсъствия, оценки, домашни, които получават. 

Да. Ние разговаряхме към този момент с родителите в предходното издание на тази графа и коментирахме това, че от една страна, има отношение на родителите за това да спрат детето да употребява технологии, да лимитират неговото онлайн престояване, въпреки това, има такива, които предизвикват и оставят детето да работи. Но във връзка с учителите – по какъв начин се случва това? 

За учителите е забавно, че ние през план " Образование за утрешния ден “, с цел да поставим основите, минаха 8000 преподаватели образования за цифрови компетентности. Но към този миг още 18 000 в допълнение минаха образование за работа с цифрови платформи.

Да. 

Мисълта ми е, че е доста значимо, с цел да може да се случи процеса на цифровизация, в действителност да се обърне доста внимание на преподавателите и да получат нужната подготовка, с цел да са по-уверени, да могат да работят. Така че това го вършим за тях. 

Да. Те по какъв начин гледат на дигитализацията? 

Да ви кажа честно… 

По-възрастните учители изключително? 

Да, да, разбирам въпроса. Гледат позитивно. Може би в действителност Коронавирус накара всички хора да схванат, че дигитализацията е нещо належащо и е значимо да го имаме като инструмент. То не е нещо, което би трябвало да е наложително и да се пренесем напълно в цифровизация, въобще не съм на това мнение. По-скоро би трябвало да го имаме като инструмент, при положение на нужда да може да бъде употребен, а и също по този начин като спомагателен инструмент – децата да може да се усъвършенстват от ден на ден и повече. Защото цифровите уроци, те са интерактивни, при тях има разнообразни 3D модели, могат да се залагат проби по време на урока, с цел да се усвои в действителност материята по-лесно. Така че те са доста по-интересни и като спомагателен инструмент съм сигурен, че оказват помощ извънредно доста. 

Адаптация – това е, което ни е належащо, защото не можем да спрем да се развива цифровото пространство и децата да получават познания и от него, с изключение на от хартията. И да кажем тук, че хартията няма да изчезне. 

Да, по този начин е, няма да изчезне хартията, да. 

Да успокоим доста наши слушатели, макар че има електронно четими учебници. Това е част от самата стратегия. Важно е да… 

Да, електронно четимите учебници са заложени от 1. до 7. клас в " Дигиталната раница “, от следващата година и от 8. до 12. ще са налични в " Дигиталната раница “, което по някакъв метод дава достъп на учениците по всяко едно време до техния електронно четим учебник. Това, което аз желая да кажа за това, което казвате за младите – че не може да ги спрем, да, по този начин е. За мен план " Образование за утрешния ден “ и съответно " Дигитална раница “ дават опция да приказваме на езика на младите, на учениците, тъй като техния език в действителност е цифров. Моето дете е на две години и половина и извънредно елементарно се ориентира с телефон, макар че доста рядко й го давам. Успява да си отвори това, което желае, и да си го гледа. Наистина е впечатляващо за двегодишно и половина дете.

Да. Всъщност това, което следим, е, че технологиите са все по-достъпни, все по-лесно се борави с тях и го виждаме в еволюцията на мобилните устройства, които използваме. Това безусловно се случва в границите на едни 10 години обратно, в случай че върнем в действителност и забележим по какъв начин се е развило всичко това. Хубаво е, че и образованието, което основава бъдещите специалисти и експерти в разнообразни области, обръща това внимание. И ние ще обърнем фокуса още веднъж върху " Дигиталната раница “, която съумява в една цифрова платформа да събере всичко, което е належащо, за образованието да стъпи на едно по-високо равнище тук, в България. " Дигиталната раница “ е просветителна платформа, ориентирана към възпитаници, учители и родители. Целта е да се даде опция на българския преподавател да употребява и основава цифрово наличие за учениците, да имат спомагателни уроци, родителят пък от своя страна да може да следи развиването на своето дете. Проект " Образование за утрешния ден “ е финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ – стратегия, която към този момент виждаме, че е осъществена. Може би е редно тук да кажем, че това не е неподвижен план, а той най-вероятно ще има промени в бъдеще, откакто се види какво е въздействието.

Точно по този начин. Дигитализацията, изключително в образованието, е дълъг развой. Той лишава доста време. Трябва да се изчистят, в случай че се позволяват някакви неточности, да се усъвършенстват. Дори една платформа като " Дигитална раница “, това е платформа, която непрестанно може да се усъвършенства. Неслучайно се планува продължение на плана, което ще започва през 2024 година Важно е колкото се може по-скоро да започва, от позиция на това да няма огромна пауза сред двата плана, тъй като към този момент учителите в действителност започнаха доста повече да влизат и да употребяват " Дигиталната раницата “, да основават запаси и по някакъв метод ние би трябвало да им обръщаме внимание, да може да ги подтикваме да продължат да го вършат, тъй като това оказва помощ за образованието. 

А имате ли информация през самия развой на основаването какви бяха регистрираните проблеми, които биха могли да се появяват?

Проблеми, които забелязах, че имаше – то няма по какъв начин да не го споменем, тъй като разгарът на плана в действителност беше по време на Коронавирус – бяха забавени част от оборудванията, които ни трябваха за дейта центровете. Някои от образованията, които бяха за преподаватели, също трябваше да бъдат отсрочени, тъй като не можеха да се организират присъствено, само че това са неща, които успяхме да ги преодолеем. И дръзвам да кажа, че макар компликациите, планът се осъществя тъкмо както бяхме очаквали. Успяваме да покрием безусловно всички знаци, които са заложени още през 2019 година, началото, когато е плануван плана. Това, което е най-интересно – в действителност има една активност, която беше преизпълнена неведнъж. Това е активността за клубове по ползи за учениците, като те имаха опция по плана, учителите, да основават клубове за компютърни умения, цифрови умения. И в действителност децата имаха извънреден интерес да се включат в подобен вид клубове и от там имаме страхотна противоположна връзка и се надявам в бъдеще да продължим такава самодейност. 

А какви са отзивите от децата, които допускам към този момент са употребявали някои от ресурсите? 

Да, тази противоположна връзка, която до нас, е по-скоро, че " Дигиталната раница “… Те най-много влизат и гледат 3D моделите. Наистина, в случай че не сте ги виждали, просто и  на вас ще ви направи усещане.

Това им е най-любопитно, да. 

Да, да. Много по-лесно може да се усвои една материя. То е доста забавно, тъй като е интерактивно – може да го завъртите, да го допре, в случай че е тъчскрийн, да го разгледате, да го доближите, да го отдалечите. Тук приказваме към този момент и за биология, за физика, Земята може да се приближи, да се разцепи, да се видят другите стадии в развиването и така нататък Така че това може би е най-интересното за учениците, като влязат. Има и едни игри, които са просветителни игри, само че те са за по-малките. Забелязвам, че и към тях имат интерес. 

А каква е вашата визия за бъдещето на образованието? Като специалист по какъв начин си представяте вие бъдещото, едно положително качествено обучение?

Да, да. Това, което аз си представям персонално, е, че би трябвало в действителност уроците да станат интерактивни, тъй като когато те са интерактивни, децата в действителност по-лесно одобряват материя, тъй като те по някакъв метод вземат участие в този урок. И съгласете се, знаете какво е, примерно, когато някой просто ви прочете нещо, а когато ви накарат да участвате по някакъв метод, какъв брой по-лесно се усвоява. Това е най-малко моят персонален опит и считам, че в действителност подобен вид интерактивни уроци от ден на ден ще има и все по-лесно децата ще ги припознават за вярното нещо. Но това е дълъг развой и просто времето ще покаже дали сме прави. 

А ние в България имаме и капацитет, чисто софтуерен капацитет от фрагменти, които са в ІТ бранша. Имаме доста експерти тук.

Да, да, по този начин е. Затова може да развиваме нещо сходно и да сме на доста високо равнище. Ние сега може би направихме пътеката с плана " Образование за утринен ден “. Надявам се процесът да не спре и да продължи цялата просветителна общественост да оказва помощ и да го развиваме. 

През 2024 година по какъв начин ще е продължи развиването? Имплементация към този момент, допускам, да се види в действителност въздействието за по-дълъг интервал? 

Да. Това, което ви споделям, през 2024 година може би ще забележим резултатите, които сме постигнали през 2023 година с " Дигиталната раница “.

Да. 

И ще може да заложим вероятно за бъдещия план, който би стартирал до лятото на 2024 година, тъкмо какво желаеме да реализираме, да забележим кое изостава, с кое сме по-напред. Така че тази информация ще ни е извънредно значима, с цел да създадем един разбор на 2023 година, какво сме създали с " Дигиталната раница “ и резултатите на хората, които влизат в нея, и противоположната връзка, която получаваме. Така че има доста работа. 

Има доста работа. И ние ще следим. Ще се веселя да гостувате още веднъж. Беше наслаждение за мен да бъдете част от " Човекът на фокус “. 

Благодаря. 

Едно от последните издания за тази година. Мисля, че доста положителни вести даваме за нашите слушатели. Една огромна част – това си коментирахме с вас, от нашите слушатели под една или друга форма са обвързани с образованието. 

Да, да, една огромна част от обществото в действителност е обвързана с образованието – дали са родители, дали са възпитаници, дали са баби и дядовци на възпитаници.  

Точно по този начин, да.

Всъщност всеки е обвързван по някакъв метод с обучение и това е тематика, по която не би трябвало да се стопира да се приказва, да се разяснява, с цел да може да подобрим колкото се може повече. 

Да, и се надявам да даваме от ден на ден положителни вести в тази тенденция и по-добри резултати да имат българските възпитаници. Успех още един път? 

Благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР