Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер Електромобили“ (ИКЕМ)

...
Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер Електромобили“ (ИКЕМ)
Коментари Харесай

МОН отчита засилен интерес към специалностите, свързани с електромобили

Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „ Електромобили “ (ИКЕМ) ще създават взаимно образователни стратегии и ще провеждат образования на учители, които преподават по специалността „ Електрически транспортни средства “ в професионалните гимназии в партньорство с фирмите и висшите учебни заведения, научи Moreto.net. Това планува съглашение, подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Илия Левков, ръководител на УС на ИКЕМ.

Това е първото партньорство, посредством което се основава Секторен съвет за електрическа подвижност. Той ще разпространява професионалното обучение и образование в новата компетентност. Интересът към проучването на „ Електрически транспортни средства “ за една година се е нараснал доста. През образователната 2016/2017 година са признати първите 22 възпитаници по специалността в една гимназия, а през 2018/2019 образователна година тя е определена към този момент от 108 възпитаници, които се приготвят в шест професионални гимназии. Секторният съвет ще изготвя оферти за нови специалности и специалности, а също взаимно ще се създават и актуализират държавните просветителни стандарти. Индустриален клъстер „ Електромобили “ – ИКЕМ е национално представителна браншова организация в бранша, която има над 130 членове и сътрудници. Сред тях са и 6 професионални гимназии, 10 висши учебни заведения, Българска академия на науките и Национално съдружие на общините. Очаква се и други професионални гимназии да разкрият паралелки.

Чрез партньорството сред фирмите, професионалните гимназии, висшите учебни заведения, бизнесът и националните и локалните управляващи се реализира включването им в новаторски учебен модел, който би могъл да се приложи и в други браншове. Министерството на образованието и науката организира целенасочена политика за реализиране на партньорства с бизнеса в нововъзникващи браншове и браншове, свързани с дигитализацията, с цел да се обезпечи съвременно професионално обучение и образование, което подхожда на търсените умения. В края на 2016 година бе подписано съглашение с представители на най-големите ИТ компании, с които бе създадена образователната стратегия за специалността „ Приложен програмист “. Секторният съвет ще изготвя оферти за нови специалности и специалности, а също взаимно ще се създават и актуализират държавните просветителни стандарти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР