Министерството на младежта и спорта (ММС) спешно е извършило днес

...
Министерството на младежта и спорта (ММС) спешно е извършило днес
Коментари Харесай

БФС е с редовен лиценз, издаден нередовно, показа проверка на спортното министерство

Министерството на младежта и спорта (ММС) незабавно е направило през днешния ден инспекция на документите по лиценза на Българския футболен съюз (БФС) след вчерашния митинг против управлението на българската футболна централа, по време на който се стигна до съществено напрежение, довело до голям брой упреци, политически мнения, до искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и до уволнението на неговия заместник Стоян Темелакиев.

Резултатите демонстрират, че на 23 януари 2020 година със заповед на отрасловия министър към въпросния миг Красен Кралев е публикуван неопределен лиценз на БФС, оповестиха от спортното министерство.

От ММС показват и последователност на обстоятелствата по въпроса с лиценза на футболната централа.

На 28 октомври 2019 година е издадена е заповед от Кралев, с която се назначава инспекция на договорите за финансиране на БФС за интервала 2015 година - 2018 година В заповедта няма период, в който да бъде осъществена инспекцията. На 20 януари 2020 година заповедта е променена, с цел да се промени съставът на проверяващите.

На 6 март 2020 година е направен е отчет от осъществена инспекция на финансиранията на БФС за интервала 2015 - 2018 година Оповестени са данни от инспекцията на 11 контракта за общо 5 642 000 лева На 9 април 2020 година към отчета е прибавено допълнение, от което е излиза наяве, че БФС би трябвало да възвърне по сметка на Министерството на младежта и спорта 142 766 лева, защото сумата не се признава като оправдано изразходвана по един от договорите. На 9 април 2020 година министерството изпраща писмо до Михаил Касабов, представител на БФС, с което дава 7-дневен период за възобновяване на сумата. В писмото се показва, че при неспазване на инструкции период ММС ще заведе правосъден иск за възобновяване на средствата. На 11 юни 2020 година с докладна бележка на Красен Кралев се предлага да бъде подадена искова молба, в следствие от което е заведено дело против Българския футболен съюз.

На 17 май 2023 година Весела Лечева подписва в качеството си на министър на младежта и спорта извънсъдебна конвенция по делото, в която БФС се съгласява да възвърне 71 383 лева и правосъдното произвеждане против съюза е прекъснато.

Основанието за желае на ММС е контракт от 12 февруари 2015 година сред БФС и министерството, представлявано от тогавашния министър Красен Кралев, с който на Българския футболен съюз са предоставени 818 000 лева за организация и осъществяване на европейско състезание за юноши до 17 години. Проектът, въз основа на който е подписан този контракт, обаче е липсващ от Министерството на младежта и не може да бъде открит. Сумата е преведена напълно с едно платежно разпореждане на 19 февруари 2015 година Първоначално планът е разгласен за изпълнен без забележки, а дължимата сума от 142 766 лева е открита 5 години по-късно.

Хронологията демонстрира, че лицензът на БФС е публикуван на 23 януари 2020 година в границите на течащата инспекция, която би трябвало да откри дали е изпълнено едно от изискванията за придобиване на лиценз - по член 20, т. 3 от Закона за физическото образование и спорта - федерацията да няма просрочени отговорности към спортното министерство. Към момента на обявяване на тези отговорности в края на инспекцията през април 2020 година БФС към този момент е с постоянен лиценз. От ММС акцентират, че издаването на лиценза е ускорено преди да бъдат оповестени събитията, които биха попречили това.

" След това е заведено дело, което е отсрочило вероятните обсъждания на нередности с години напред. Това събитие за лишаване на лиценза е било годно до сключването на правосъдна конвенция сред БФС и ММС по времето на министър Весела Лечева ", изясняват още от спортното министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР