Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка

...
Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка
Коментари Харесай

Весела Лечева вижда проблеми в тотализатора и спортните бази

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна инспекция на работата на държавните и търговски сдружения, на които е принципал. Сред тях са спортният тотализатор (БСТ) и " Националната спортна база " (НСБ) и " Сердика спортни парцели ", чиито управления бяха заменени от предходния министър Радостин Василев.

" Виждаме проблеми във действието на сдруженията, надлежно на " Българския състезателен тотализатор ". Той е доста значим за финансирането на федерациите, тъй като бе обявено, че бюджетът на ММС е рекорден, само че в действителност той е едвам 0.08% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е доста малко. Затова е значимо по какъв начин действа тотализаторът ", съобщи министър Весела Лечева на първата си конференция след встъпването в служба.

По думите ѝ проблеми има и с сдружението " Национална спортна база ", което стопанисва всички значими бази за подготовка.

Лечева разяснява и положението на към момента незавършената " Арена Бургас ". " Мисля, че се постъпи непрофесионално - едно голямо оборудване, което към момента не е приключено, доста пари се изляха - близо 65 млн. лева Съпъствано е с доста нередности, кавги и порочни практики ", сподели тя.

За стадион " Българска войска " Лечева съобщи, че съгласно нея методът евентуално е верен и счита да го продължи, като ММС ще следи доста прецизно дали всички ползи на страната се съблюдават, както и ЦСКА да съблюдава всички поети задължения и заплащания.

Весела Лечева разяснява и проблема с отнемането на лиценза на " Автомобилна федерация на България " (АФБ) и даването му на " Българска федерация по авто спорт " (БФАС). Наскоро Върховният административен съд спря тези заповеди на Радостин Василев и в този момент автомобилизмът в страната е в очакване на нова порция правосъдни разправии поради лицензите. " Ще се съобразим със правосъдното решение. Прави ми усещане, че има доста личностни спорове, които въздействат на работата на федерации като щангите, шахмата, автомобилизма ", сподели тя и даде обещание да опита да спомага за разрешаване на разногласията в автомобилизма, с цел да може този спорт да развива активност.

В последните дни на своето ръководство Радостин Василев даде обещание 100 млн. лева държавна помощ за професионалните футболни клубове в България.

" Да, срещнах се с тези изявления на моя предходник и се учудих, тъй като, първо, става въпрос единствено за подкрепяне на футболни клубове, и, второ, за професионални клубове, множеството от които са акционерни сдружения и развиват комерсиална активност ", сподели Лечева.

По думите ѝ България страда най-много от неналичието на " тези дребни квартални подготвителни уреди, които могат да бъдат от изгода за всички хора, които желаят в свободното си време да спортуват ". " Поисках да видя дали има създадена такава стратегия. Има направена напълно семпла разпоредба в три точки - нито има средства отделени, нито има стратегия ", сподели Лечева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР