Министерството на младежта и спорта излезе с позиция до медиите,

...
Министерството на младежта и спорта излезе с позиция до медиите,
Коментари Харесай

Министерството на младежта и спорта няма да се намесва в споровете между шахматните федерации

Министерството на младежта и спорта излезе с позиция до медиите, в която разгласи, че няма да се меси в разногласието сред шахматните федерации в България, само че счита за неблаготворно разделянето в шахматната общественост.

През последните години разнообразни шахматни деятели пробват да застанат отпред на спорта в страната, като сега има най-малко пет организации, които претендират да бъдат носители на лиценза, връчван от ММС.

Позицията на министерството пристигна минути след приключването на финалния тайбрек на Световната купа за дами в Баку, в който 20-годишната българка Нургюл Салимова отстъпи на рускинята Александра Горячкина с 1,5:2,5 точки.

Ето и какво обявиха от ММС:

" Успехът на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за дами в Баку, Азербайджан, е следващ извънреден за българския шахмат. Това е спортно достижение, което утвърждава престижа на България в международен мащаб и издига престижа на страната ни.

Спортните достижения на Нургюл Салимова, с изключение на мотив за наслада, още веднъж слагат в центъра на вниманието систематичните проблеми в българския шахмат.

Министерството няма права да се намесва в разногласия сред федерациите, само че счита, че настоящето положение не подкрепя развиването на българския шахмат. И е належащо да се потърсят способи за превъзмогването на разликите, тъй като идеята е обща – триумфът на българските шахматисти.

Министерството е готово да спомага за възобновяване на разговора сред федерациите и ще откри опция за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните триумфи. Министър Илиев поздравява Нургюл за призовото ѝ класиране в Баку и ѝ пожелава шампионски трофеи. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР