Министерството на културата връчи почетните отличия Златен век и грамоти

...
Министерството на културата връчи почетните отличия Златен век и грамоти
Коментари Харесай

Министерството на културата връчи отличията Златен век с близо година закъснение

Министерството на културата връчи почетните оценки " Златен век " и грамоти за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост на 14 персони, удостоени с премията през 2020 година

Церемонията се състоя в изложба " Средец " на ведомството през днешния ден, а премиите връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Връчването на оценките беше отлагано поради рестриктивните мерки заради епидемиологичната конюнктура в страната.

От Министерството на културата припомнят, че предходната година и институции в региона на културата и на изкуствата за техния принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост. Повечето от отличените културни дейци получиха оценките на самостоятелни церемонии в Министерството на културата или по времето на подобаващи събития през годината.
 Коронавирусът отсрочи за есента премиите
Коронавирусът отсрочи за есента премиите " Златен век " по случай 24 май

Отличието ще получат 72 изявени персони и институции

Почетното отличие на Министерството на културата " Златен век " обичайно се присъжда на дейци от разнообразни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространяването на българските обичаи и нематериалност у нас и по света, оповестяват от ведомството.

Голямата премия тази година - статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов.

Наградата " Златен век " - огърлие, през днешния ден получиха: оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов.

Със " Златен век " - звезда, бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет " Арабеск " Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване " Минута е доста " - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и артистът Николай Сотиров.

На днешната гала не съумяха да участват четирима от отличените дейци : поп артистът Васил Найденов, откривателят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са измежду носителите на премията " Златен век " - огърлие, както и певицата Мими Николова, притежател на " Златен век " - звезда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР