Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще инвестира близо 2,3

...
Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще инвестира близо 2,3
Коментари Харесай

Тръгват нови програми за подпомагане на фирмите

„ Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) ще влага близо 2,3 милиарда лева в развиването на българския бизнес до края на годината. Това съобщи заместник-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към МИР Калин Маринов на българо-турски конгрес в Бургас.

Средствата ще бъдат отпускани като безплатна помощ, като финансови принадлежности и като композиция от двата типа финансиране. Те са част от пакета за поддръжка на фирмите по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и новите стратегии „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ и „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “.

Маринов уточни, че още близо два месеца продължава кандидатстването по третата процедура от НПВУ за създаване на лични ВЕИ системи в композиция с акумулатори за предпазване на създадената сила. Бюджетът й е 200 млн. лева и от нея могат да се възползват микро, дребни и междинни предприятия, както и сдружения с до 3000 чиновници от съвсем всички стопански браншове.

„ В идващите седмици ще бъдат отворени и останалите две ограничения по Плана – за поощряване на прехода към кръгова стопанска система и за поддръжка на компании с „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия “, изясни той. По първата микро, дребни, междинни и огромни компании от преработващата индустрия ще могат да аплайват за общо 180 млн. лева за ново съоръжение, с което да сведат до най-малко вредите върху околната среда. Със 118,5 млн. лева по втората процедура ще бъде подкрепено реализирането на 15 новаторски планове за авангардни технологии - биоразградими артикули, разнообразни софтуерни решения за сигурен наставнически надзор, различаване на изображения, ускорение развиването на медикаменти, както и персонализирана и умна грижа за хора с увреждания.

Според заместник-директорът на Групово дело ЕФК до края на годината по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ ще бъдат отворени процедури за безплатна помощ и финансови принадлежности за повече от 1,3 милиарда лева Първите две ограничения с бюджет над 420 млн. лева ще бъдат ориентирани към развиването на развойна активност и внедряване на нововъведения.

Европрограми за над 735 млн. лева потеглят към бизнеса до края на годината

„ Ще могат да аплайват сдружения от разнообразни стопански браншове, като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “, описа Маринов.

В края на годината ще бъде отворена мярка за 117,5 млн. лева за възстановяване на индустриалният потенциал на фамилните предприятия и компаниите от креативните промишлености и занаятите.

„ Вече имаме и подписано съглашение с Фонд управител на финансови принадлежности в България за 1,2 милиарда лева Разработването на част от плануваните принадлежности към този момент стартира с пазарни консултациите и се чака скоро да стартира подбора на финансови медиатори, които ще влагат средствата в предприятията. Предвидени са за осъществяване както дългови, по този начин и дялови финансови принадлежности. С тях фирмите ще развиват конкурентоспособността си, потенциала си за научни проучвания и внедряване на съвременни индустриални решения, ще основават нови работни места, както и цифрови технологии за улеснение на живота на жителите “, добави той.

Калин Маринов показа и опциите по новата за България Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация. През 2023 година наличните средства по нея ще бъдат 461,82 млн. лева, като ще бъдат вложени в три процедури – за създаване на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, за развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност в страната, както и във ваучерна скица за партньорство сред бизнеса и научните организации.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР