Министерството на иновациите и растежа е отделило близо 500 млн.

...
Министерството на иновациите и растежа е отделило близо 500 млн.
Коментари Харесай

МИР подпомага с близо 500 млн. лв. общи проекти на учени и бизнес

Министерството на нововъведенията и растежа е отделило близо 500 млн. лева инвестиция в основаване на повече благоприятни условия за общи планове сред бизнеса и научно-изследователските организации и инфраструктури в страната до края на 2023 година

Средствата са обезпечени по новата за България Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " и бяха одобрени през днешния ден от Комитета й за наблюдаване.

С 336 млн. лева . от общия запас ще бъдат подкрепени Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, построени по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 година

Паралелно ще се подкрепи развиването и на още два обекта от Национална пътна карта за научна инфраструктура или техни обединявания, както и Лабораторния комплекс към научно-технологичен парк " София Тех Парк ".

Предстои МИР да започва две процедури за създаване на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, за което ще са нужни 67 млн. лева Новите звена ще подкрепят връзката сред компании от разнообразни браншове и райони и най-близките профилирани научно-изследователски организации. Ще дават и характерни услуги като проби на нови технологии и артикули на микро-, дребни и междинни предприятия (МСП) гратис или на цени под пазарните.

Други 16 млн. лева . ще бъдат вложени в основаване на първата за България атомна котловина в Стара Загора. Инициативата ще се осъществя и с финансовата поддръжката на взаимното европейско партньорство " Чист водород " и с частни вложения. Изграждането на атомна котловина отвори благоприятни условия за възстановяване качеството на живот на жителите посредством понижаване на въглеродните излъчвания и за отбрана на бизнес модел, при който зеленият водород има конкурентна цена като енергоносител. Изпълнението на плана ще помогне за реализирането на огромни капиталови планове у нас.

Комитетът за наблюдаване утвърди и друга процедура за 1,2 млн. лева . за развиване на платформа за съдействие сред висшите учебни заведения, научно-изследователските организации и бизнеса. Ще бъдат надградени регистрите на Националния център за информация и документи към Министерството на образованието и науката.

Системата ще дава данни за експертизата, услугите и инфраструктурата на участващите в самодейността научни инфраструктури, както и за сполучливо осъществените партньорства по Програмата. Предвидена е и опция за свободен достъп до постигнатите научни резултати. В платформата МСП ще могат да открият подобаващите експерти, услуги и уреди за осъществяване на високотехнологични научни проучвания и осъществяване на иновационните им планове, както и за приемане на високоспециализирани услуги.

Предвидено е да бъдат осъществени и действия за близо 65 млн. лева за създаване на стратегическа рамка за ръководство и оперативна съгласуемост на данните и на другите съставни елементи на националната система за киберсигурност. Те ще бъдат изпълнявани от Министерството на електронното ръководство, което също е междинно звено по Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР