Министерството на финансите започва да работи за сливането на НАП

...
Министерството на финансите започва да работи за сливането на НАП
Коментари Харесай

Асен Василев слива НАП и митниците

Министерството на финансите стартира да работи за сливането на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " в нова мегаструктура - Единна приходна организация. Това оповестиха публично от ведомството на Асен Василев.
Начело на митниците застава  зам.-изпълнителен шеф Петя Банкова, а досегашният титуляр Павел Тонев ще е консултант на Асен Василев, като от него ще се чака да " подкрепя работата по основаването на единната приходна организация ".
" Опитът демонстрира, че единните приходни организации водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред страните в Европейски Съюз такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни организации действат в Съединени американски щати и Англия ", написа още в формалното известие.
В него не се загатва името на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов и по този начин не излиза наяве каква ще е ориста му и дали тя е обвързвана с новата конструкция.
Още през далечната към този момент 2005 година Движението за права и свободи настояваше за основаването на приходна мегаагенция. Сред причините още веднъж беше, че сходен модел се ползва и в други европейски страни.
Преди десетилетие, в края на ръководството на кабинета " Орешарски ", стана ясно, че Министерството на финансите, ръководено от фрагмента на Движение за права и свободи Петър Чобанов (настоящ подуправител на БНБ) приготвя законопроект по казуса. " Мисля, че концепцията за сливане има доста огромен смисъл предвид на подобряването координацията сред двете институции ", разяснява тогава той.
Тогавашният водач на Движение за права и свободи Лютви Местан съобщи, че това е нужна стъпка, с цел да се покачат постъпленията в бюджета. Подобни бяха и мненията на ръководителя на бюджетната комисия в 42-ия парламент Йордан Цонев. Тогава митниците още веднъж имаха проблем с несъблюдение на приходите, още веднъж по линия на потъващите цени на петрола и горивата.
Месеци по-късно на власт пристигна вторият кабинет на Бойко Борисов, а сливането на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ бе афиширано като приоритет на властта. Тогава работни групи започнаха да приготвят обединяването на двете структури.
В последна сметка министър председателят Бойко Борисов се отхвърли от концепцията под претекст, че митниците усилиха събираемостта си. Според представители на политическите сили тогава сливането е криело опасности от спад на постъпленията в интервала на напасване на двете системи.
От министерството дават и образец с няколко страни от Европейския съюз, където има единна приходна организация – Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Подобни организации действат в Съединени американски щати и Англия.
От вчерашното известие на МФ се схваща, че съществено промени са в ход и в Агенцията за държавна финансова ревизия " за усъвършенстване работата на Агенцията, за процесите по финансовите инспекции да отговорят на най-хубавите европейски практики ". За задачата Илка Димова е назначена за шеф, а Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.
Новият шеф на АДФИ досега е управлявала ОТП " Факторинг България ", преди този момент е била зам.-началник на отдел " Събиране на вземания " на " Райфайзенбанк " и супервайзър в аналогичната конструкция на " Пощенска банка ". Член е на управителния съвет на Асоциацията за ръководство на вземанията.
За предходната година финансовото министерство не съумя да събере към 1,2 милиарда лева от плануваните доходи, макар че те бяха планувани чак през юни поради закъснялото приемане на бюджета. „ Дупката “ се образува главно поради закъснение на събрания Данък добавена стойност от импорт. За по-слабото осъществяване на Данък добавена стойност от импорт заяви още предходният шеф на Агенция „ Митници “ Павел Геренски, в мандата на служебното държавно управление, като се аргументира с падащите цени на силата. Въпреки това Асен Василев заложи доста високи упования – за събиране на 6,8 милиарда лева, а в последна сметка са събрани единствено 6 милиарда лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР