Министерството на финансите пусна успешно нова емисия 7.5-годишни държавни ценни

...
Министерството на финансите пусна успешно нова емисия 7.5-годишни държавни ценни
Коментари Харесай

Държавата взе още 500 млн. лв. заем от пазара

Министерството на финансите пусна сполучливо нова емисия 7.5-годишни държавни скъпи бумаги на стойност 500 млн. лв.. Аукционът бе през вчерашния ден, а през днешния ден ведомството разгласи резултатите. От началото на годината до момента страната взе от пазара общо 3.3 милиарда лева заем, към които в този момент се прибавят и тези. В Закона за държавния бюджет за тази година е заложен таван от 4.5 милиарда лева нов дълг.

На извършения аукцион през вчерашния ден са били подадени поръчки за общо 808.75 млн. лева, а реализирана среднопретеглена годишна рентабилност е 0.49%. Точно преди седмица още веднъж имаше аукцион, като реализирана рентабилност там бе 0.8%. Това е лихвата, която държавното управление дължи на вложителите, когато настъпи падежът на книжата. За съпоставяне, при стартирането на 10-годишни облигации в края на октомври цената бе 0.53%.

Поскъпването на заемите се дължи на решението да не се излиза на интернационалните пазари. Това значи, че вътрешният пазар е залят от държавни скъпи книги и предстоящо инвестиращите в тях чакат по-висока рентабилност, написа. Очаквано и този път максимален интерес към книжата са показали банките, които са се сдобили с 64.6% от облигациите. Пенсионните фондове са взели 23.7% от тях, застрахователите - 7.3%. Останалите са в договорни фондове и капиталови медиатори.

Изданието напомня, че това е 11-ият аукцион от началото на тази година. Първите четири бяха през февруари и март тази година, когато Министерството на финансите съумя да набере 1 милиарда лева на относително ниски (често даже отрицателни) лихви, само че с разрастването на инфлацията и задълбочаването на енергийната рецесия набирането на средства стартира да се оскъпява. От септември насам държавното управление набра в допълнение още 2.8 милиарда лева, само че на по-висока цена.

До края на годината се чакат още аукциони поради тавана от 4.5 милиарда лева, заложен в бюджета и достигнатата досега сума от 3.8 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР